Ημέρα ανακοινώσεων θα αποτελέσει η σημερινή για τον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα της Ελλάδας, αφού η διοίκηση της Aegean έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις για την εταιρεία λόγω του κορoνοϊού.

Ειδικότερα κατά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της Αegean Airlines με τους επενδυτές, η οποία θα γίνει μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, θα ανακοινώσει το σχέδιο «σωτηρίας» της αεροπορικής εταιρείας σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές, θα τους ενημερώσει δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η στήριξη της Αegean Airlines από το κράτος.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σενάριο της κρατικής ενίσχυσης, το οποίο έχουν ακολουθήσει κι άλλες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού λόγω της κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία στις αερομεταφορές, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων των αναλυτών, η διάσωση της Aegean απαιτεί ένα ποσό της τάξης των 350 με 400 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί είτε με κρατική ενίσχυση μέσω COCO’s, όπως συνέβη δηλαδή προ ετών με τις τράπεζες, είτε μέσω κεφαλαίων από τον ESM με την νέα πιστωτική γραμμή.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, είναι να ακολουθηθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με τα COCO’s των τραπεζών, δηλαδή μια μορφή δανεισμού που θα είναι μετατρέψιμη σε μετοχές, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένο επιτόκιο και όρους αποπληρωμής. Όπως διευκρινίζουν πηγές στο insider.gr, η βοήθεια θα είναι non-dilutive και δεν θα επηρεαστούν οι παλιοί μέτοχοι καθώς δεν θα εκδωθούν νέες κοινές μετοχές ώστε να χάσουν τα χρήματά τους. Όσον αφορά στην εποπτεία της διοίκησης, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει επιπλέον έλεγχος από το κράτος, όπως γίνεται δηλαδή στις τράπεζες με μέλη του ΤΧΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Aegean απασχολεί περίπου 2.900 εργαζομένους και έχει αναπτυχθεί με ιδία κεφάλαια αυξάνοντας συνεχώς το μερίδιό της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όμως μετά την καθήλωση των αεροσκαφών που έφερε ο κορονοϊός, η ζημιά, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών από την αντιστάθμιση κινδύνου, αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ γεγονός που θα διαμορφώσει τα ίδια κεφάλαια της εταιρείες κοντά στα 135 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η Aegean έχει στο ταμείο της περί τα 516 εκατ. ευρώ ενώ οι ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμα ζήτημα που θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι και η παράδοση των αεροσκαφών Airbus, η οποία θα μπορούσε να αναβληθεί προσωρινά ή να καθυστερήσει για κάποιους μήνες για να αποφευχθούν πρόσθετες οικονομικές πιέσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα πως προχωρά στην μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ,  ενισχύοντας τον στόλο της με τουλάχιστον 46 νέα αεροσκάφη τύπου Α320neo και Α321neo μέχρι το 2025. Έχοντας παραλάβει τα πρώτα τρία Airbus 320neo στις αρχές του έτους, ο εγχώριος αερομεταφορέας ανέμενε να παραλάβει ακόμα τρία τον Ιούλιο, για να  υποστηρίξει την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς και 44 χώρες για το 2020.

Τέλος, πέρα από το σχέδιο διάσωσης, η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να απαριθμήσει και τα επόμενα βήματα για την επαναφορά του πτητικού της προγράμματος. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής, προχωρά σε σταδιακή επαναφορά συγκεκριμένων πτήσεων εσωτερικού αλλά και εξωτερικού μέσα στις επόμενες ημέρες,  σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές υγειονομικές κατευθύνσεις

«Η Aegean προτίθεται να αποκαταστήσει «σταδιακά και με προσεκτικά βήματα» το δίκτυό της, «με απόλυτο σεβασμό στην εθνική προσπάθεια» για έλεγχο της κρίσης του Covid-19