Αρχική Νομοθεσία Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας λόγω κορωνοϊού κάθε μία ώρα θα εισέρχονται στην αίθουσα  60 βουλευτές για να ψηφίσουν.

Η Βουλή συνεδρίασε εχθές για να κυρώσει τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Υπέρ και των δύο συμφωνιών έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «ναι» στη συμφωνία  με την Ιταλία αλλά  “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Καταψηφίζουν  και τις δυο συμφωνίες  το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.  Νωρίτερα ένσταση αντισυνταγματικότητας είχε καταθέσει η  Ελληνική Λύση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση των δύο συμφωνιών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιαςείχε τονίσει την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου. Όμως οφείλω να σας πω, ότι στις δυσχερείς στιγμές, που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία. Αυτή θα επιφέρει τη νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρι».

Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως «οι συνέπειες που επιφέρει η συμφωνία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην τουρκική θεώρηση εξηγούν και το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης».

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τη Γερμανία και την ΕΕ

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Τρίτη, την Ελλάδα και την Τουρκία, στο πλαίσιο σχετικών συναντήσεων, ήταν ξεκάθαρο: Αποκλιμάκωση και έναρξη διερευνητικών επαφών μόνο για το θέμα των θαλασσίων ζωνών ή αλλιώς κυρώσεις.

Η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φανερώνει  ότι το μήνυμα αυτό προκάλεσε εκνευρισμό, καθώς εκείνος αμέσως μετά προειδοποίησε την Ελλάδα να μην κλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία δε θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο», επιμένοντας στην τακτική των προκλήσεων.