Στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του 26χρονου Γρηγόρη Θυμαρά στις Σπέτσες, τον Νοέμβριο του 2020. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται ξανά ο 27χρονος σήμερα γιος γνωστού καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Διεθνή Σχολή του Cambridge στη Σλοβακία και στο Empire State University of New York.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, με πρώτους μάρτυρες τη μητέρα και τον αδελφό του θύματος. Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί ο κατηγορούμενος, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Το χρονικό του εγκλήματος
Το έγκλημα που είχε συγκλονίσει την κοινωνία των Σπετσών σημειώθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2020, στην πίσω πλευρά του νησιού. Εκεί είχαν πάει για βόλτα με τις μηχανές τους ο Γρηγόρης Θυμαράς και ο τότε 22χρονος γιος του καθηγητή, μαζί με δύο ακόμη νεαρούς άνδρες που επέβαιναν σε δίκυκλο μοτοποδήλατο.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά.
«Αφού διήλθαν την χωματερή Σπετσών έφτασαν στην περιοχή Αγριόπετρες Σπετσών και στις 21:30 έκαναν στάση καθώς ο Γρηγόρης Θυμαράς ισχυρίστηκε ότι δεν είχε βενζίνη για να συνεχίσει την πορεία του. Ο κατηγορούμενος τότε του πρότεινε να ανεβεί ως συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο ίδιος για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την εξοχική κατοικία του, πλην όμως ο παθών αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι δεν εμπιστευόταν τις οδηγικές του ικανότητες και φοβόταν.

«Το κυνήγι με το όπλο και το φονικό στιλέτο»
Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, η άρνηση αυτή του θύματος ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ο διαπληκτισμός που οδήγησε στη δολοφονία. «Στο πλαίσιο του διαπληκτισμού ο κατηγορούμενος ανέσυρε από την τσέπη του ένα πιστόλι το οποίο προέταξε στοχεύοντας τον θανόντα. Ακολούθησε επίμονη καταδίωξη του θύματος και εν συνεχεία, ο κατηγορούμενος απέσυρε αυτό, τοποθετώντας το εκ νέου μέσα στην τσέπη της φόρμας του, από την οποία ανέσυρε ένα μαχαίρι τύπου στιλέτο και επανήλθε, καταδιώκοντας τον θανόντα και απειλώντας τον με τη φράση «έλα να σου δείξω». Όταν δε, κατάφερε να τον προσεγγίσει, του κατάφερε καίριο πλήγμα με τη χρήση του μαχαιριού στην αριστερή πλευρά κάτω από την κοιλιακή χώρα και δη στην πρόσθια επιφάνεια της αριστερής μηριαίας χώρας από το οποίο προκλήθηκε αιτιωδώς τρώση-διατομή της αριστερής μηριαίας αρτηρίας. Ο θανών, ο οποίος αναφώνησε ‘Α, με έσφαξες, καλέστε ασθενοφόρο’, κατάφερε μετά τον τραυματισμό του να πραγματοποιήσει λίγα βήματα και τελικά κατέρρευσε. Ο κατηγορούμενος ατάραχος και αδιαφορώντας πλήρως για την κατάσταση της υγείας του παθόντος, μετακίνησε τη μηχανή του 26χρονου, ρίχνοντάς την με σφοδρότητα στο έδαφος ώστε να υποστεί φθορές με προφανή σκοπό ν’ αποσείσει τις ποινικές του ευθύνες, να παραπλανήσει τις Αρχές και ν’ αποδοθεί ο τραυματισμός του παθόντος σε οδικό τροχαίο ατύχημα. Χωρίς να του παράσχει τη παραμικρή βοήθεια και απειλώντας τους άλλους δύο νεαρούς που ήταν μαζί τους, λέγοντας επί λέξει ‘εάν μιλήσετε στην αστυνομία, θα σκοτώσω εσάς και τις οικογένειές σας’, τράπηκε σε φυγή με τη δική του μοτοσικλέτα, κινούμενος προς την εξοχική του κατοικία».
Η μαρτυρία της γιατρού και η ανατροπή
Το αστυνομικό τμήμα Σπετσών διενεργώντας, αυτεπάγγελτη προανάκριση, σχημάτισε,αρχικά, δικογραφία για θανατηφόρο οδικό τροχαίο. Η παρατηρητικότητα, ωστόσο, της γιατρού του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών και η κατάθεση της στις Αρχές, σύμφωνα με την οποία, ο θανών δεν έφερε εκδορές σε οποιαδήποτε σημείο του σώματός του, που να συνάδουν με πτώση από μηχανή, αντίθετα έφερε θλαστικό τραύμα πιθανόν από αιχμηρό αντικείμενο, οδήγησε στο ν’ αρχίσουν ν’ ανοίγουν σιγά σιγά τα στόματα των αυτόπτων μαρτύρων παρά τις απειλές που είχαν δεχθεί από τον κατηγορούμενο.
Ισόβια για τον γιο του καθηγητή
Ο 27χρονος σήμερα γιος του γνωστού καθηγητή, απολογούμενος ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά αρνήθηκε την κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι δεν βρισκόταν καν στο σημείο που έγινε το συμβάν και ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο οι μάρτυρες του αποδίδουν μια τέτοια κατηγορία. Ισχυρισμοί που δεν έπεισαν το πρωτοβάθμιο δικαστήριο το οποίο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του επέβαλλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, χωρίς να του αναγνωρίσει κάποιο από τα ελαφρυντικά που προτάθηκαν και χωρίς να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που άσκησε.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις