Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ιώσεις επανήλθαν στα σχολεία, φέρνοντας αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Η θερμοκρασία συνεχίζει να πέφτει, προοιωνίζοντας περαιτέρω έξαρση των ιογενών ασθενειών, ενώ οι παιδίατροι προειδοποιούν για την επικείμενη περίοδο της γρίπης.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, πολλά από τα κρούσματα που παρατηρούνται μεταξύ των παιδιών σχετίζονται με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού και λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, ενώ καταγράφονται και αυξανόμενα περιστατικά γαστρεντερίτιδας.
Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού είναι κυρίως πυρετός, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, τραχηλική λεμφαδενίτιδα και φαρυγγαλγία.
«Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στις πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής, δηλαδή στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Αύξηση των κρουσμάτων αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια. Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι τα παιδιά τον μεταφέρουν στο σπίτι και κολλάνε ολόκληρες οικογένειες.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατρέξουν κίνδυνο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως γυναίκες σε εγκυμοσύνη, λεχώνες και ηλικιωμένοι που πάσχουν και από άλλα νοσήματα», επισημαίνει η κ. Τζέτζη.
Κατά την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, στα σχολεία αλλά και στο σπίτι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά των ιών.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το καλό πλύσιμο των χεριών και ο καλός καθαρισμός, ιδίως στους παιδικούς σταθμούς, των επιφανειών που εναποτίθεται το φαγητό ή μοιράζονται τα παιχνίδια.
«Η καλή αποστείρωση των επιφανειών είναι πολύ σημαντική, διότι οι ιοί μεταφέρονται με το φτάρνισμα, το βήχα και το σάλιο.
Στα σχολεία απαραίτητος είναι και ο καλός αερισμός των χώρων. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν, ώστε τα παιδιά τους να έχουν σωστή διατροφή, η οποία να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και να ακολουθούν ένα σωστό ωράριο ύπνου.
Όταν τα παιδιά είναι εμπύρετα, δεν τα στέλνουμε στο σχολείο, παρά μόνο αν περάσει ένα 24ωρο από την τη στιγμή που ανέβασαν πυρετό.
Αυτό το μέτρο είναι πολύ σημαντικό, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά στο σχολείο αλλά και για να προφυλάξουμε περαιτέρω τα παιδιά, αφού μετά από μία ίωση ο οργανισμός τους είναι περισσότερο ευάλωτος και μπορεί να κολλήσουν ευκολότερα κάποια άλλη ασθένεια.
Όταν το παιδί μας είναι ασθενές, ενημερώνουμε το σχολείο και σίγουρα επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο», ανέφερε η Όλγα Τζέτζη.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις