Αρχική Επιχειρήσεις ΣΕΠΕΕ: Πτώση 17,7% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στην ένδυση το 2020

ΣΕΠΕΕ: Πτώση 17,7% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στην ένδυση το 2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πτώση 17,7% κατέγραψε για το σύνολο του έτους 2020 ο κύκλος εργασιών στην ένδυση, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία 9,3%, σύμφωνα με τον Σύδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής ‘Ετοιμου Ενδύματος Ελλαδος (ΣΕΠΕΕ). Η παραγωγή αντίστοιχα σημείωσε πτώση 24% στην ένδυση και 11% στην κλωστοϋφαντουργία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, το 2020 η πανδημία covid 19 έπληξε σημαντικά την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας και ιδιαίτερα την ζήτηση και την παραγωγή, με τις, ενώ οι απώλειες που κατέγραψε η ένδυση ήταν πολύ μεγαλύτερες από την κλωστοϋφαντουργία.

Ο ΣΕΠΕΕ σημειώνει ότι η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη εάν ένα μέρος των απωλειών δεν καλυπτόταν από την παραγωγή ειδών προστασίας για την πανδημία (μάσκες κοινές και υγειονομικές, ρούχα προστασίας κλπ).

Όσο αφορά την απασχόληση, τα μέτρα που έλαβαν οι περισσότερες χώρες για στήριξη των εργαζομένων απέδωσαν και η μείωση περιορίσθηκε σε 6,6% στην ένδυση και 2,2% στην κλωστοϋφαντουργία.

Οι λιανικές πωλήσεις το 2020 υποχώρησαν κατά 24,4%. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στα εξειδικευμένα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα, αφού η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων περιόρισε εν μέρει την πτώση.

Παρόμοια ήταν η πορεία των εξαγωγών. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν πτώση 14,1% και της κλωστοϋφαντουργίας 12,9%. Όσο αφορά τις εισαγωγές ενδυμάτων, λόγω της περιορισμένης ζήτησης, σημειώθηκε πτώση 13,8%.

Αντίθετα οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά 58%. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών υγειονομικού υλικού λόγω της πανδημίας από την Κίνα.

Ενδεικτικά μόνο για τις χειρουργικές μάσκες η Ευρώπη εισήγαγε από την Κίνα προϊόντα αξίας 20 δις ευρώ το 2020 έναντι 1 δις το 2019.