Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Self-test στον ιδιωτικό τομέα: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για εργαζόμενους και εργοδότες

Mε νέους κανόνες ανοίγει από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, ο ιδιωτικός τομέας καθώς τα υποχρεωτικά self-test μπαίνουν στην ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε χθες νέες οδηγίες για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από εργοδότες και εργαζόμενους.

Αναλυτικά από σήμερα ισχύουν τα εξής:

1. Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self-test;  

Υποχρέωση για υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), πριν πάνε στη δουλειά έχουν οι εργαζόμενοι σε 8 κλάδους της οικονομίας. Την υποχρέωση έχουν οι εργαζόμενοι σε:

 • λιανεμπόριο,
 • εστίαση,
 • χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,
 • μεταφορές,
 • υπηρεσίες καθαρισμού,
 • κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής,
 • υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,
 • σχολές οδηγών

2. Ποιοι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν self-test; 

Δυο κατηγορίες εργαζόμενων δεν είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε τεστ :

 • Οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας
 • Οι εργαζόμενοι που είναι σε τηλεργασία
 • Οι εργαζόμενοι που είναι σε νόμιμη άδεια

3. Πόσα self-test πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι την εβδομάδα; 

Σύμφωνα με νέες οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δυο self-test ανά εβδομάδα.

4. Είναι και τα δυο self-test δωρεάν για τον εργαζόμενο; 

Για τον εργαζόμενο και τα δυο τεστ είναι δωρεάν. Ωστόσο, το ένα θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης. Δηλαδή το ένα self – test θα το πληρώνει ο εργοδότης και το δεύτερο το κράτος.

5. Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες ;

Οι εργοδότες στους 8 κλάδους της οικονομίας για τους οποίους το self test είναι υποχρεωτικό οφείλουν να αγοράσουν από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου έως και την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαΐου, ένα self – test για κάθε εργαζόμενο που προσέρχεται με φυσική παρουσία στη δουλειά. Θα το πληρώσουν με δικά τους έξοδα, θα το δώσουν στον εργαζόμενο και εκείνος πρέπει να δηλώσει στην Εργάνη το αποτέλεσμα. Το υπουργείο Εργασίας διευκρίνησε χθες πως τα self-test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου.

6. Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι; 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν από τον εργοδότη τους το πρώτο τεστ, να το κάνουν και να δηλώσουν στην Εργάνη το αποτέλεσμα. Από Πέμπτη 13 Μαΐου πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι το δεύτερο self test της εβδομάδας, δωρεάν (πληρώνει το κράτος) με την διαδικασία του ΑΜΚΑ. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας το δεύτερο τεστ θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Ο εργαζόμενος οφείλει να δηλώσει στην Εργάνη και τα δυο αποτελέσματα εντός της εβδομάδας.

7. Πότε πρέπει να κάνουν τα τεστ οι εργαζόμενοι;

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τα self test έως και 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους στην δουλειά με φυσική παρουσία. Ο όρος αυτός δεν ισχύει την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά. Δηλαδή, ο εργαζόμενος υποχρεούται να υποβληθεί σε δυο τεστ αλλά μπορεί να τα κάνει όποτε θέλει εντός της εβδομάδας. Από την άλλη εβδομάδα θα ισχύειο η υποχρεώση των 24 ωρών.

8. Τι πρόστιμα πληρώνουν οι εργοδότες για την παράβαση;

Αυτή την εβδομάδα, δηλαδή από 10 έως 16 Μαΐου, δεν ισχύουν τα πρόστιμα. Αντίθετα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε  εργοδότες και εργαζόμενους. Από την άλλη εβδομάδα θα ισχύουν τα πρόστιμα που κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ.

9. Που δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ;

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

10. Τι συμβαίνει αν το αποτέλεσμα είναι θετικό;

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι εκτυπώνουν ή φέρουν σε ηλεκτρονική μορφή. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι ανωτέρω εργαζόμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ή σε ιδιωτική δομή της επιλογής τους με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική τους.

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες εργαζόμενοι/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθεί ο/η εργαζόμενος/η σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στην εργασία του.

Διαβάστε ακόμη:

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες: Ο Ν.4808/2021 και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Δείτε τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Καρκίνος: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά αυξημένο κίνδυνο – Το νυχτερινό σύμπτωμα που θέλει προσοχή

Ο καρκίνος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, με τα τελευταία δεδομένα να αναφέρουν ότι πρόκειται για...

Καυσαέρια αυτοκινήτων: Σε ποιον όροφο κινδυνεύεις περισσότερο

Όταν αποφασίζεις να νοικιάσεις είτε να αγοράσεις ένα διαμέρισμα, το πρώτο που κοιτάς είναι η θέα, μετά κοιτάς τους χώρους και βέβαια κοιτάς την...

Τα αγαπημένα μας ροφήματα αυξάνουν κατά 85% την απειλή καρκίνου του ήπατος

 Τα νέα ερευνητικά στοιχεία επισημαίνουν ότι τα αγαπημένα μας αναψυκτικά αυξάνουν κατά 85% τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος  Η ιδιότητά τους ότι συμβάλλουν στη...

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης

Η ανακούφιση από τον πόνο και η αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν είτε παθήσεις είτε θεραπείες ιδιαιτέρως σοβαρές, αυξάνει συνεχώς, την...