Αρχική Δήμοι Σε ψηφιακό πρόγραμμα του Harvard μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Πειραιά

Σε ψηφιακό πρόγραμμα του Harvard μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Πειραιά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το 4ο Νηπιαγωγείο Πειραιά συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο πρόγραμμα “Out of Eden Learn”, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Project Zero, του ερευνητικού κέντρου της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard,  σε συνεργασία με τον κάτοχο δύο βραβείων Pulitzer ανθρωπολόγο-δημοσιογράφο και βασικό συνεργάτη του National Geographic, Paul Salopek.

Οι μαθητές εμπλέκονται στο ψηφιακό ταξίδι που πραγματοποιεί ο Paul Salopek,  προκειμένου να ανιχνεύσει την παγκόσμια μετανάστευση των προγόνων μας.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή κοινότητα του προγράμματος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις ιδέες τους και να αλληλεπιδράσουν με σχολεία από όλο τον πλανήτη,  αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα ως εφαλτήριο για μια νοηματοδοτημένη μάθηση που θα τους καταστήσει παγκόσμιους πολίτες.

Το έργο των μικρών μαθητών έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως, από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος, δεδομένου ότι πρόκειται για παιδιά μίας πολυπολιτισμικής μαθητικής κοινότητας, που δε γνωρίζουν αγγλικά και ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των 4 έως 6 ετών.

Μάλιστα, η νηπιαγωγός του σχολείου Κυριακή Μέλλιου, που σύστησε το πρόγραμμα στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, τιμήθηκε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά (2015-2016) από τους ερευνητές του Project Zero, του Πανεπιστημίου Harvard, για την εφαρμογή του προγράμματος στο 4ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, με ένα αφιερωματικό βίντεο, το οποίο προωθήθηκε σε όλα τα σχολεία του κόσμου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι ερευνητές που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη χώρα μας, παρουσίασαν το πρόγραμμα και το έργο των μαθητών του 4ου Νηπιαγωγείου, σε τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, ενώ ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους με ένα βίντεο και ένα φωτογραφικό ταξίδι στον Πειραιά, τα οποία συμπεριλήφθηκαν σε ειδική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του προγράμματος.

Φέτος, στο πλαίσιο υλοποίησης του 4ου Βήματος του προγράμματος, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κ. Ευαγγελία Μπαφούνη,  φιλοξενήθηκε στο 4ο Νηπιαγωγείο. Η κυρία Μπαφούνη, αφηγήθηκε με ξεχωριστό τρόπο τις παιδικές της εμπειρίες στα Καμίνια και ζωντάνεψε την τοπική ιστορία, μέσα από τις μοναδικές φωτογραφίες του βιβλίου, που έχει συγγράψει με τον Νικόλαο Μέλιο, «Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια – Η ιστορία μιας γειτονιάς».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και παρέχεται δωρεάν στα σχολεία.

 Σχετικά Link

▪ Out of Eden Learn-Footstep 4-Listen to neighbors’ stories: (Η ιστορία των Καμινίων μέσα από την επαφή των μαθητών του 4ου Ν/γείου Πειραιά με το βιβλίο των Ευαγγελία Μπαφούνη & Νικόλαου Μέλιου « Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια»   https://vimeo.com/205386159

▪ Out of Eden Learn Glimpses from the Classroom: Kiriaki Melliou (Αφιερωματικό βίντεο και σχετική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Out of Eden Learn για το 4ο Νηπιαγωγείο Πειραιά)

https://walktolearn.outofedenwalk.com/2016/02/23/glimpses-from-the-classroom-in-piraeus-greece-part-3-of-3/

▪ Out of Eden Learn-Documenting Piraeus: (Φωτογραφικό ταξίδι στον Πειραιά από την επίσκεψη των ερευνητών της ομάδας Project Zero, του Harvard)  https://walktolearn.outofedenwalk.com/2016/01/14/documenting-piraeus-part-2-of-3/

▪ Out of Eden Learn Teachers of Greece (Ελληνική Σελίδα του προγράμματος στο Facebook)https://www.facebook.com/Out-of-Eden-Learn-Teachers-of-Greece-1015322761836943/