Αρχική Οικονομία Σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταμειακό απόθεμα θα πάνε τα 12 δισ. ευρώ...

Σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταμειακό απόθεμα θα πάνε τα 12 δισ. ευρώ του ESM

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα 12 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν -σύμφωνα με εκτιμήσεις- οι δόσεις που θα λάβει μέσα στο 2018 η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Από αυτά τα 9 δισ. ευρώ θα πάνε στο «μαξιλάρι» ασφαλείας για την μετά το Μνημόνιο εποχή και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές εκτιμήσεις – κάτι που θα καταστεί ευκρινές στο τέλος της τρίτης αξιολόγησης- τότε συνολικά η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 52,2 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Να σημειωθεί πως ήδη από το Eurogroup του Ιουνίου κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη  δημιουργία ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος της τάξης των 12-15 δισ. ευρώ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδος για 12-18 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό θα είναι το «μαξιλάρι» που θα λειτουργήσει ως εναλλακτική προληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδό της χώρας από το πρόγραμμα.

Στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κατατεθεί 1,4 δισ. ευρώ προς το σκοπό αυτό. Ο ESM θα συνδράμει με 9 δισ. ευρώ στον ελληνικό «κουμπαρά», ενώ σε αυτόν θα μεταφερθούν και τα 4 δισ. ευρώ του εφετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι, θα συγκεντρωθεί το ποσό των 15 δισ. ευρώ ή ακόμη και περισσότερα.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως το τέλος του προγράμματος, αυτό σημαίνει πως μέσα στους επομένους δέκα μήνες θα πρέπει να εξοφληθούν χρέη ύψους 4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δόσεις του ESM και τα 1,2 δισ. ευρώ από τον ελληνικό προϋπολογισμό.