Αρχική Ελλάδα Σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον καιρό

Σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον καιρό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων» της ΕΜΥ/ΕΜΚ που αναμένεται να εκδηλωθούν μέχρι και την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.
Μηχανήματα της Περιφέρειας και μισθωμένα ιδιωτικά βρίσκονται τοποθετημένα σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Καλούνται οι δήμοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, επιδείνωση του καιρού προβλεπόταν από αργά τη νύχτα της Τρίτης (04-02-2020) και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (05-02-2020) στα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια.

β. Την Πέμπτη (06-02-2020), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ 1α) ενώ παράλληλα αναμένεται να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς πρόσκαιρα από το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) στην κεντρική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Την Πέμπτη ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη Τακούδη, μετεωρολόγο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 , το ψυχρό αυτό κύμα δεν θα διαρκέσει πολύ και δεν θα προκαλέσει προβλήματα.
Ξημερώνοντας Τετάρτη στις ορεινές περιοχές και ιδίως στο Πήλιο θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης το χιόνι θα κατέβει μέχρι τα 500-600 μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ.Τακούδη, δεν θα είναι πολλά τα εκατοστά του χιονιού, αλλά θα είναι αρκετά ώστε να μας θυμίσει ότι έχουμε χειμώνα.
Στις πεδινές περιοχές θα σημειωθούν βροχές, οι οποίες προς το τέλος της ημέρας θα κοπάσουν. «Έχουμε πτώση της θερμοκρασίας ίσως και σε μονοψήφιο αριθμό και μέσα στο Βόλο, δηλαδή μέγιστες τιμές το μεσημέρι γύρω στους 9 βαθμούς. Τετάρτη προς Πέμπτη τα φαινόμενα τελειώνουν, έχουμε και καθαρό ουρανό σε πολλές περιοχές. Στην πόλη του Βόλου η θερμοκρασία θα ξεκινήσει λίγο πάνω από το μηδέν, στις πεδινές η θερμοκρασία θα είναι στους 0 βαθμούς ίσως και λίγο αρνητικέ ενώ στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές ο υδράργυρος θα δείξει -4 ή -5 βαθμούς Κελσίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τακούδης.
Την Πέμπτη ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, η θερμοκρασία στο Βόλο θα κυμανθεί κοντά στους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα πεδινά θα φτάσει τους 5-6 βαθμούς και τους 3-4 στα ορεινά. Ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ μπορεί να σημειωθεί μία ασθενής χιονόπτωση στο Πήλιο και την Όθρυ.
Από την Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, θα υπάρχει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας που την Κυριακή μπορεί να φτάσει και τους 10 βαθμούς. Γενικά, σύμφωνα με τον κ. Τακούδη το Σαββατοκύριακο θα εξασθενήσουν οι βοριάδες και θα υπάρξει ηλιοφάνεια.