Μια 56χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στη γειτονιά Καραμπανχέλ στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από κερί. Αυτός είναι ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα οποία άφησαν ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στο υπνοδωμάτιο της γυναίκας γύρω στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας, αφού άναψε το κερί και στη συνέχεια αποκοιμήθηκε. Ολόκληρο το σπίτι της, που βρίσκεται στην οδό Clara Campoamor 57, κάηκε ολοσχερώς.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να διασώσουν αρκετούς από τους γείτονες. Δεκατρείς άνθρωποι χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία για ελαφριά δηλητηρίαση από καπνό, ενώ πέντε έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στη Γαλικία, ένα παντρεμένο ζευγάρι και ο γιος τους πέθαναν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα στην Ταμποαντέλα της πόλης Οουρένσε, εξαιτίας μιας γεννήτριας σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, οι αρχές (Guardia Civil) δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα αν οι θάνατοι αυτοί συνδέονται άμεσα με την απουσία ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια.

Πάντως, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι 81 και 77 ετών και τον γιο τους 56 ετών. Όλοι τους βρέθηκαν μέσα στο σπίτι τους το απόγευμα της Τρίτης, όταν ένα άλλο άτομο πήγε να τους επισκεφθεί.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, πιστεύεται ότι αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους μια γεννήτρια προκειμένου να συνδέσουν την αναπνευστική συσκευή που χρησιμοποιούσε ένας από τους ηλικιωμένους.

Το μονοξείδιο του άνθρακα από τη δυσλειτουργική συσκευή πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε στο σπίτι τις ώρες που ακολούθησαν, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους ενοίκους.

Ακόμα, έχει αναφερθεί ότι ένας ασθενής που εξαρτιόταν από οξυγόνο πέθανε στην Αλζίρα της Βαλένθια, μετά το μαζικό μπλακάουτ της Δευτέρας. Ωστόσο, η Conselleria de Sanidad de la Generalitat Valenciana διέψευσε αυτή την πληροφορία.

Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο EFE είχε μεταδώσει ότι μια 46χρονη που ήταν συνδεδεμένη με μηχάνημα που της παρείχε οξυγόνο, έχασε την ζωή της εξαιτίας της διακοπής ρεύματος. Επικαλούμενο ως πηγή το αρχηγείο της Αστυνομίας στη Βαλένθια, αναφέρθηκε ότι οι αρχές ειδοποιήθηκαν περίπου μισή ώρα μετά το μπλακ άουτ, οι αστυνομικοί προσπάθησε επί 29 λεπτά να την επαναφέρουν μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια, αλλά το έργο των διασωστών δεν στέφθηκε από επιτυχία.