Αρχική Υγεία Σε καραντίνα ολόκληρη η Ιταλία λόγω κορωνοϊού – Και τώρα τι γίνεται;

Σε καραντίνα ολόκληρη η Ιταλία λόγω κορωνοϊού – Και τώρα τι γίνεται;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως όλη η Ιταλία θα αποτελέσει «Κόκκινη Ζώνη» και πως η Ρώμη υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η μετακίνηση του πληθυσμού θα περιοριστεί σε όλη την χώρα, πρόσθεσε.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”», πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο, Τρίτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α’ Εθνικής.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

463 οι νεκροί, 7.985 τα κρούσματα

Ακόμη 97 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την νέα ενημέρωση των ιταλικών Αρχών. Οι θανόντες έχουν πλέον φτάσει τους 463, ενώ τα κρούσματα στη χώρα είναι 7.985.

Ενενήντα επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα σε μια ημέρα, ενώ μέχρι τώρα, όμως, 724 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Η θετική είδηση της ημέρας είναι ότι μετά από δύο εβδομάδες, ο 38χρονος Ματία, από την περιοχή του Κοντόνιο, άρχισε να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη. Πρόκειται για τον «ασθενή ένα», ο οποίος είχε μεταδώσει τον ιό σε περίπου δεκαπέντε ανθρώπους.

Οι ιταλικές Αρχές λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η ιταλική κυβέρνηση κλείνει τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και άλλες αίθουσες θεαμάτων σε ολόκληρη την επικράτειά της για να αντιμετωπίσει τη διάδοση του κορωνοϊού, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Συγκεκριμένα, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της εθνικής επικράτειας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Ακόμη, κλείνουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Στόχος της απόφασης είναι να μην παρακινούνται, ιδίως οι νέοι, με ειδικές προσφορές, να πηγαίνουν για σκι, έως ότου τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, αποφασίσθηκε ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας θα αποσταλούν εκατό χιλιάδες χάρτινες μάσκες. Οι υπάλληλοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, τέλος, μετά τις 27, συνολικά, εξεγέρσεις σε ιταλικές φυλακές, ζητούν από την κυβέρνηση να ευνοήσει, στις περιπτώσεις που το επιτρέπουν, τον κατ΄οίκον περιορισμό των κρατουμένων.

Αντιμέτωποι με φυλάκιση όσοι «σπάνε» την καραντίνα

Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας προειδοποίησε πως όποιος «σπάει» την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί οι βόρειες περιοχές της χώρας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊούθα βρεθούν αντιμέτωποι με τρίμηνη ποινή φυλάκισης.

Όποιος αποφασίσει να φύγει από τις «αποκλεισμένες περιοχές» μπορεί να καταλήξει στη φυλακή, ή, όπως είπε η Λουτσιάνα Λαμοργκέσε, να πληρώσει πρόστιμο έως και 206 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα ζευγάρι από τη Πάρμα, περιοχή η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα, επιχείρησαν να ταξιδέψουν για «λόγους αναψυχής» στη Μαδρίτη και εμποδίστηκαν από τους καραμπινιέρους.

Τώρα, το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ποινικές συνέπειες. Αν ο δικαστής κρίνει ότι με την συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, η καταδίκη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δώδεκα χρόνια φυλάκισης.