Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Σε δημόσια διαβούλευση το εκλογικό νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσαν το εκλογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέρ του συμφέροντος των πολιτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση αφού προηγήθηκε ένας γόνιμος διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), συνοψίζονται στα παρακάτω:

– Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

– Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

– Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

– Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

– Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

– Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, υλοποιώντας παράλληλα μια ρητή προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 21.00.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Κεντρικά ζητήματα για ανάπτυξη και την κοινωνία θέτει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, θέτει σημαντικά θέματα για την τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη της πόλης στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,...

Βέροια: Μοναδικό θέαμα – 7 Μπαμπάδες χόρεψαν μπαλέτο με τις κόρες τους (video)

Το βίντεο έχει γίνει viral και γιατί να μην γίνει άλλωστε όταν βλέπει κανείς σε αυτό μια σπάνια συνεύρεση μπαμπάδων με τις κόρες τους να...

Τροποποιήσεις στις σχολικές επιτροπές: Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου 2024

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση των σχολικών επιτροπών. Ειδικότερα, στην απόφαση,...

Στα Άνω Λιόσια γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο λόγω καύσωνα

Προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερες τις συνθήκες που τα παιδιά τους δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, κινητοποιήθηκαν γονείς στο 2ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, οι...