Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Σε απόγνωση οι γιατροί σε Ιταλία και Ισπανία: «Καταρρέουμε… Αποφασίζουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει»

Όταν άρχισε ο βήχας, η Πατρίτσια Νούνιεθ ήταν ήδη εξοικειωμένη με τον βασανιστικό αυτό ήχο. Τον άκουγε επί εβδομάδες στους θαλάμους έκτακτων περιστατικών του νοσοκομείου της Μαδρίτης, όπου εργάζεται. «Είχα βαρθεί να τον ακούω. Και ήξερα ότι είναι θέμα χρόνου να τον κολλήσω» δηλώνει η 32χρονη νοσηλεύτρια στο Associated Press.

Μιλώντας μέσω βίντεο κλήσης από το σπίτι της, η Nιούνεθ  τονίζει πως θέλει όταν αναρρώσει να επιστρέψει για να βοηθήσει τους συναδέλφους της που εργάζονται ατελείωτες ώρες υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπολύσει «πόλεμο» κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πουθενά δεν κερδίζει περισσότερες μάχες αυτήν τη στιγμή από ό, τι στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου ο προστατευτικός εξοπλισμός και τα τεστ δεν επαρκούν όπως καταγγέλουν πολλοί.

REUTERS/SUSANA VERA

Ιατρικό προσωπικό αγγαλιάζεται έξω από το τμήμα επείγοντων περιστατικών του νοσοκομείου Severo Ochoa στη Λεγανές της Ισπανίας. Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά την Ιταλία, που μετρά τα περισσότερα θύματα από το νέο κορωνοϊό. Ο αριθμός των νεκρών μάλιστα στην Ισπανία από την πανδημία ξεπέρασε εκείνον της ηπειρωτικής Κίνας.

Όπως επισημαίνεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Associated Press το καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ισπανίας αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας και συχνά χαιρετίζεται ως ο ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη θρυλική μακροζωία των πολιτών της. Η πανδημία ωστόσο ήρθε να αποκαλύψει και τις αδυναμίες του, μερικές από τις οποίες είναι αποτέλεσμα ετών περικοπών στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες υγείας.

Τα νοσοκομεία της χώρας λυγίζουν κάτω από το βάρος της πανδημίας: Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από δύο νοσοκομεία στην ισπανική πρωτεύουσα έδειξαν ασθενείς με συσκευές οξυγόνου να γεμίζουν τους διαδρόμους και τις αίθουσες  έκτακτης ανάγκης.Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα, καθώς περίμεναν ένα κρεβάτι για ημέρες.

Έως και την Τετάρτη ο αριθμός των μολυσμένων ιατρών ήταν περίπου 6.500 σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, αντιπροσωπεύοντας το 13,6% των 47.600 συνολικά περιπτώσεων και περίπου το 1% του εργατικού δυναμικού του συστήματος υγείας. Τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι του τομέα υγείας έχουν πεθάνει.

«Καταρρέουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό» δηλώνει η Λίδια Περέρα, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο de la Paz της Μαδρίτης, το οποίο διαθέτει 1.000 κλίνες. Αυτή τη βδομάδα, 11 από τους 14 ορόφους του νοσοκομείου είναι αφιερωμένοι στη φροντίδα για όσους πάσχουν από το COVID-19 και δεν υπάρχει αρκετός χώρος: Οι ασθενείς με λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου τοποθετούνται στο γυμναστήριο του νοσοκομείου ή σε μεγάλη σκηνή εξω απο.

Οι εκτεταμένες λοιμώξεις μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αντικατοπτρίζουν την καθολική δυσκολία να εξαλειφθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνει λόγο για εξαιρετικά ανησυχητικά δεδομένα. «Ακόμα κι αν κάνουμε οτιδήποτε άλλο σωστό, αν δεν δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν επειδή ο εργαζόμενος στον τομέα της υγείας που θα μπορούσε να έχει σώσει τη ζωή τους είναι άρρωστος» τόνισε.  δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Διαβάστε ακόμη:

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες: Ο Ν.4808/2021 και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Δείτε τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ιράν: Οι Χούθι της Υεμένης έχουν πλέον στη διάθεσή τους βαλλιστικό πύραυλο θαλάσσιας εκτόξευσης.

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε σήμερα πως ο εκτοξευόμενος από τη θάλασσα βαλλιστικός πύραυλος Ghadr της Τεχεράνης έχει καταστεί διαθέσιμος στους Χούθι...

Σαν σήμερα : 29 Μαΐου 1453 η Άλωση της Πόλης

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρχε μόνο κατ' όνομα λίγο πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η έκτασή της περιοριζόταν κυρίως στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη...

Γερμανία: Ρεκόρ θανάτων από ναρκωτικά το 2023

Το 2023 καταγράφηκαν στην Γερμανία περισσότεροι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών από ποτέ. Ο Ομοσπονδιακός Επίτροπος για τα Ναρκωτικά Μπούρκχαρτ Μπλίνερτ εκφράζει την ανησυχία του και απευθύνει έκκληση για καλύτερη πρόληψη. Σύμφωνα...

Έδωσε 13.000 λίρες για να μεταμορφωθεί σε σκύλο και τώρα θέλει να γίνει «αρκούδα» η «αλεπού» (βίντεο)

Όταν δεν έχεις που να διαθέσεις 13.000  λίρες, τότε μπορείς να μεταμορφωθείς σε σκύλο, αρκούδα ή αλεπού, αυτό δείχνει η απίστευτη και όμως αληθινή...