ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς είναι σε εκκρεμότητα το πόρισμα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σημερα η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24 ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η απεργία αφορά 12 Ομοσπονδίες που εμπλέκονται στα ΒΑΕ και έχουν εργαζόμενους που λαμβάνουν ή διεκδικούν να λάβουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.»

Συγκεκριμένα οι 12 Ομοσπονδίες που αφορά η απεργία: ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕ – ΥΠΠΟ, ΠΟΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΤΚΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΕ – ΠΦΥ, ΠΟΥΕΦ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΣΥΠ, ΟΣΥΑΠΕ, ΠΟΓΕΔΥ Το καλοκαίρι είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ωστόσο έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην υπόθεση. Να σημειωθεί πως η 17μελής επιτροπή έχει συσταθεί χωρίς να υπάρχει εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά ύπαρξης αντίστοιχων επιτροπών.

O αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης σημειωνει πως : “το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών έχει ξεκινήσει πέρσι με τη συγκρότηση 17μελούς επιτροπής, στην οποία δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος των εργαζομένων. Στη συνάντηση που είχαμε το καλοκαίρι με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, το θέμα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο. Δεν μας έδωσε το πόρισμα και παραδέχθηκε πως θα περικόψει από κάποιους το επίδομα. Να σημειωθεί πως το θέμα αφορά περίπου 120.000 εργαζομένους. Η κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουμε έχει στόχο αφενός να διασφαλίσει πως δεν θα χάσουν οι εργαζόμενοι το επίδομα και αφετέρου να χορηγηθεί και σε όσους εργάζονται στις ίδιες συνθήκες με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και σήμερα δεν το λαμβάνουν”.

Για το θέμα των βαρέων υπήρξε ευρεία σύσκεψη στην ΑΔΕΔΥ και εκτενής συζήτηση με τις Ομοσπονδίες για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί :

1. Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα έτσι όπως χορηγείται σήμερα.

2. Επέκτασή του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί.

3. Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους.

4. Αναβάθμιση κατηγοριών από κατώτερη σε ανώτερη αιτιολογημένα με αντίστοιχη αύξηση στις οικονομικές παροχές.

5. Υπολογισμός των ΒΑΕ για μειωμένο χρόνο συνταξιοδότησης.

6. Να παραδοθεί το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής από το Υπουργείο Οικονομικών που αφορά τα ΒΑΕ

7. Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους ασφαλείας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων.