Αρχική Υγεία Σε 60 ημέρες αναμένεται να έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Σε 60 ημέρες αναμένεται να έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε 60 ημέρες αναμένεται να έρθει το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται να γίνουν σε 500.000 πολίτες τον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι αρχηγοί των κομμάτων αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο σε μια κίνηση συμβολισμού καθώς τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν.

Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 25εκ. δόσεις για το εμβόλιο. «Θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. «Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας», έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός.

Ραντεβού μέσω SMS για τον εμβολιασμό

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια για τον εμβολιασμό. Σχετικά με τα ραντεβού, υπάρχουν σκέψεις οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού μέσω SMS, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός και οι ουρές.

Ωστόσο, ένα βασικό ζήτημα είναι να αγοραστούν οι κατάλληλες καταψύξεις για τη συντήρηση του εμβολίου. Ένα από τα εμβόλια που θα λάβει η χώρα μας, θα πρέπει να διατηρείται στους -70C.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς, καθορίζοντας τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν με επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές αλλά και γιατρούς που θα επιβλέπουν, όταν θα φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν ως εξής:

  • Θα πραγματοποιηθούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ.
  • Οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην κοντινή Μονάδα Υγείας τους με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί (πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες).
  • Θα διεξάγονται κυρίως από νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας με την επίβλεψη γιατρού. Ήδη κάθε Υγειονομική Περιφέρεια έχει καταγράψει το προσωπικό που διαθέτει ώστε εάν χρειασθεί επιπλέον, να εξασφαλιστεί.
  • Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό Επισκεπτών Υγείας οι ανάγκες θα καλύπτονται με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Το ωράριο που θα ορισθεί θα είναι έως τις 20:00 το βράδυ, σύμφωνα με πηγές.
  • Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες προσωπικού, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων (42 πολίτες ανά βάρδια), ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κορονοϊού.
  • Ο εμβολιασμός θα γίνεται με προκαθορισμένα ραντεβού, ώστε να τηρηθεί μία σειρά, ενώ προς ώρας οι αρμόδιοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη πως θα προσκληθούν οι πολίτες. Στο τραπέζι πάντως των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησης των ΑΜΚΑ, αλλά μέχρι στιγμής αναζητείται λύση που να μην προσκρούει στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Τέλος, είναι πιθανό η εγγραφή των ενδιαφερομένων να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα ζητούνται στοιχεία ότι κάποιος ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.