Αρχική Οικονομία Σε 24-48 δόσεις η εξόφληση για «κορωνοχρέη» – Πως θα γίνει

Σε 24-48 δόσεις η εξόφληση για «κορωνοχρέη» – Πως θα γίνει

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εφάπαξ, έως το τέλος του 2021, ή τμηματικά, σε μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2022 και τελειώνουν τον Δεκέμβριο του… 2025, θα μπορούν να εξοφλήσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς την εφορία, οι οποίες έπρεπε να είχαν πληρωθεί κανονικά την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την παράταση της προθεσμίας εφάπαξ πληρωμών για άλλους 8 μήνες, έως το τέλος του 2021, την έναρξη του χρόνου τμηματικής εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022, αντί από τον Μάιο του 2021, καθώς και το διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων από 12 άτοκες ή 24 έντοκες σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες για όλες τις αρρύθμιστες οφειλές προς το Δημόσιο που βαραίνουν τους πληγέντες από την πανδημία.

Παράταση

Η παράταση της προθεσμίας εφάπαξ πληρωμών έως το τέλος του 2021 και η εναλλακτική δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής σε 2 έως 4 έτη αφορούν τακτικές και έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Οι οφειλές αυτές έπρεπε να είχαν καταβληθεί κανονικά σε προθεσμίες που έληγαν εντός της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020, αλλά οι πληρωμές τους είχαν ανασταλεί καθώς οι προθεσμίες καταβολής τους είχαν παραταθεί μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021. Για τις οφειλές αυτές είχε αποφασιστεί η εναλλακτική λύση της τμηματικής καταβολής σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να ξεκινά τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις ρυθμίσεις θα ενταχθούν αργότερα και άλλες οφειλές πληγέντων που έχουν ήδη συσσωρευτεί από τον Οκτώβριο, καθώς και οφειλές που θα συσσωρευτούν μέχρι τη στιγμή που θα σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες και την αναστολή της είσπραξης της δόσης Φεβρουαρίου για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, στις οποίες έχουν ενταχθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Τι ισχύει

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι τα χρέη για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021 υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών: 

Για οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021. Οι ανωτέρω οφειλές, μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021), θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

* Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

* Για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου