ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην ένταξη και των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2018 στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ένταξη και των οφειλών του 2018 στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων του εξωδικαστικού αποτελεί αίτημα και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης των χρεών. Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 24 ή 36 δόσεις χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμα περισσότερες, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να συνδέεται με την προέλευση της οφειλής. Για παράδειγμα, τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα μπορεί να τις ρυθμίζει σε 24 μηνιαίες δόσεις ενώ στα χρέη που προκύπτουν από έκτακτη φορολογία, π.χ. κληρονομιές, οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση θα ισχύουν για όλους και θα συνδέονται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογουμένου να αποπληρώσει τα χρέη και να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.