Αρχική Ασφάλιση Σε 10 ή 11 δόσεις οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ – Πότε...

Σε 10 ή 11 δόσεις οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ – Πότε πληρώνονται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός του Φθινοπώρου για περίπου 85.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους, καθώς από Οκτώβρη ή Νοέμβρη θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα ειδοποιητήρια από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να καταβάλουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017 εισφορές για τον κλάδο της επικούρησης και του εφάπαξ, πέραν των εισφορών υπέρ του ενιαίου Ταμείου ΕΦΚΑ.  

Τα μεγάλα θύματα θα είναι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, οι οποίοι θα πρέπει πέραν των μηνιαίων εισφορών τους να καταβάλλουν και τις οφειλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη, οι οποίες αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο.

Τα νέα ραβασάκια θα περιλαμβάνουν εισφορές 4% για εφάπαξ και 7% για την επικουρική τους ασφάλιση. Οι εισφορές αυτές δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι από την αρχή του 2017 για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, διότι το υπουργείο Εργασίας και ο υπερφορέας ασφάλισης είχαν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα στα μητρώα, τα οποία απαιτούσαν τη διενέργεια ταυτοποιήσεων.

Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι αυτοί πλήρωναν μόνον εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για περίθαλψη. Τώρα, αρκετοί από αυτούς και συγκεκριμένοι όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών επικούρησης και εφάπαξ, θα πρέπει να προσθέσουν σε αυτό το ποσοστό (26,95%) ένα 11%, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά από 1ης/1/2017, με βάση τα εισοδήματα του 2015.

Έγκυρες πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι οι επιπλέον εισφορές θα υπολογισθούν στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016 και θα καταβληθούν σε 10 ή 11 δόσεις. « Όσοι μήνες καθυστέρησης, τόσες θα είναι και οι δόσεις» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.