Με νέο υγειονομικό πρωτόκολλο ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία.
Ηπαραλλαγή Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας τόνισε μιλώντας σχετικά ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρόπο ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε πως «έχει τονιστεί η μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων».
Αναφερόμενη στην εντατικοποίηση των ελέγχων, είπε πως υπάρχουν τρεις βασικές αλλαγές:
– Η διενέργεια ενός επιπλέον δωρεάν self- test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα γίνουν δηλαδή τρία τεστ.
– Τα δωρεάν δύο self-test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.
– Σε περίπτωση κρούσματος, φεύγουμε από τη λογική του σταυρού, δηλαδή τα παιδιά που κάθονται κοντά στο θρανίο του μαθητή που βρέθηκε θετικός. Συγκεκριμένα, για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές του τμήματος θα διενεργείται ένα τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες (δύο rapid και τρία self -test), ενώ για τους εμβολιασμένους ένα επιπλέον τεστ, εκτός των δύο self-test που ήδη πραγματοποιούν. Την ίδια ώρα, οι νοσήσαντες θα μπορούν να επιστρέψουν μετά από πενθήμερη καραντίνα και με αρνητικό rapid test.
Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες: Δύο rapid και ένα self-test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία δωρεάν self-test την εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι παραμένει το 50%+1 για το κλείσιμο μια τάξης σε περίπτωση κρουσμάτων της Covid-19. Επίσης, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.
«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά»
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, και Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.
«Νομίζω ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι όπως είδαμε και στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, τα σχολεία δεν αποτελούσαν εστίες υπερμετάδοσης. Στα σχολεία τηρούνται πρωτόκολλα, πολύ περισσότερο από ό,τι τηρούνται στα γήπεδα πχ.. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μια ζωή. Αν κλείσουν τα σχολεία, παράλληλα με αυτά θα πρέπει να κλείσουν και οι εξωσχολικές δράσεις. Με πέντε self & rapid test θα αποκλείεται τουλάχιστον το 30% των υπερμεταδοτών», ανέφερε ο κ. Τζουβελέκης.
«Τα σχολεία ανοίγουν με τους ίδιους όρους που έκλεισαν»
«Εμείς θέλουμε ανοιχτά τα σχολεία. Αλλά να ανοίξουν με διαφορετικούς όρους από ό,τι έκλεισαν. Αυτή τη στιγμή ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο, και ενώ είμαστε σε έξαρση της πανδημίας. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση, έχουμε αγωνία, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για να ανοίξουν σωστά τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αραίωση των μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητα, και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ έξω από κάθε σχολική μονάδα. Δε συζητάμε ότι τα σχολεία τα θέλουμε ανοιχτά», τόνισε από την πλευρά της η κ. Βαλαβάνη.
«Το να υπάρχουν μονάδες του ΕΟΔΥ έξω από τα σχολεία δεν είναι τεχνικά εύκολο. Μιλάμε για μια έξαρση πανδημίας που δεν έχει χτυπήσει το υγειονομικό σύστημα. Εκεί που νοσηλευόταν το 10% των κρουσμάτων, τώρα νοσηλεύεται το 1%. Η νόσηση είναι ηπιότερη, πολλοί το περνούν στο σπίτι», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Τζουβελέκης.