Αρχική Παιδεία Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές – Όλα τα ενδεχόμενα

Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές – Όλα τα ενδεχόμενα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι ειδικοί θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα αν τελικά θα χτυπήσει το κουδούνι στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η Επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.

Η πρόθεση της κυβέρνησης πάντως είναι να μην υπάρξει παράταση και να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων.

Την ίδια ώρα, στην Επιτροπή των Ειδικών πληθαίνουν οι φωνές πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Το πρώτο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να γίνει υποχρεωτικά μετά από rapid test, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία τον πρώτο καιρό.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί στην Επιτροπή, σύμφωνα με το Open, για το συγκεκριμένο μέτρο καθώς δεν γνωρίζουν κατά πόσο θα υπερφορτωθεί το σύστημα με πολλά ακόμη rapid test την στιγμή, που ήδη οι ουρές για ένα τεστ είναι τεράστιες στις μεγάλες πόλεις.

Πρόταση, επίσης της Επιτροπής είναι τα δύο self test στα οποία υποβάλλονται μέχρι σήμερα οι μαθητές, να αυξηθούν σε τρία.

Επίσης, εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο με βάση το οποίο κλείνει ένα τμήμα, μειώνοντας τον απαραίτητο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, από το 50% των μαθητών που ισχύει σήμερα.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ζήτησε μάλιστα παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών τονίζοντας πως «ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική η Όμικρον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, μιλώντας στο Star. «Θα έπρεπε να προταθεί μια μικρή παράταση των εορταστικών διακοπών στα σχολεία, ίσως της τάξης μιας εβδομάδας, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε από την πλευρά του.