Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σχολεία: Νέο όριο απουσιών για όλα τα παιδιά – Στις πόσες μένουν

Σχολεία: Νέο όριο απουσιών για όλα τα παιδιά, στις πόσες μένουν

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει αλλαγές στη διαχείριση των απουσιών των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου και μάλιστα αναμένεται να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές των μαθητών, ενώ δεν αποκλείεται να ζητούνται ποινικές και οικονομικές ευθύνες από τους γονείς των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις.

Ειδικότερα, πληροφορίες του alfavita.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μεταξύ άλλων ειδική διάταξη για την ποινική ευθύνη των γονέων, τα παιδιά των οποίων συμμετέχουν σε μαθητική κατάληψη, αλλά και ειδική διάταξη για οικονομική ευθύνη σε περίπτωση που τα παιδιά τους έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές σε σχολείο.

Η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών εφόσον το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114). Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες.

Ειδικά για εφέτος, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν και απουσίες μέχρι 5+5 ημερών (γρίπη + covid-19), εφόσον προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που να πιστοποιούν το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας, όπως πρόσφατα δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, όταν της μεταφέραμε ερωτήματα πολλών εκπαιδευτικών και γονέων. 

Επίσης, αναμένεται από το ερχόμενο έτος να επαναπροσδιοριστεί  το πλαίσιο κανόνων και ευθύνης (μαθητικό ποινολόγιο), καθώς και το σύστημα των απουσιών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Κατσαρός. Όπως ανέφερε, θα εξεταστεί εκ νέου ο αριθμός των απουσιών των μαθητών και πιθανότατα θα επανέλθει στις 50 δικαιολογημένες και 50 αδικαιολόγητες απουσίες, καθώς επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου καταργήθηκε η διάκριση απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, με όριο απουσιών τις 114.

Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων και των Εσπερινών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

«Βουτιά» του υδράργυρου με βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Πότε θα ξεκινήσει η αλλαγή

«Βουτιά» του υδράργυρου με βροχές και αισθητή πτώση της...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (16 Απριλίου)

  Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων 16 Απριλίου Πρωτοσέλιδα  από τις Eλληνικές...

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη στάση εργασίας – Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη στάση εργασίας, απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

«Βουτιά» του υδράργυρου με βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Πότε θα ξεκινήσει η αλλαγή

«Βουτιά» του υδράργυρου με βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Πότε θα ξεκινήσει η αλλαγή Το μίνι καλοκαίρι στην καρδιά της άνοιξης καλά κρατεί,...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (16 Απριλίου)

  Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων 16 Απριλίου Πρωτοσέλιδα  από τις Eλληνικές Eφημερίδες           Πρωτοσέλιδα  από τις Αθλητικές Eφημερίδες       Πρωτοσέλιδα από τις Οικονομικές Eφημερίδες   Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις     

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη στάση εργασίας – Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη στάση εργασίας, απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ – Αύριο η 24ωρη ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ,χωρίς ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές σήμερα τα τηλεοπτικά κανάλια. Σήμερα...

Χωρίς μετρό και προαστιακό την Τετάρτη – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ 

Χωρίς μετρό και προαστιακό την Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ,  αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια της Hellenic Train Τη συμμετοχή της στην 24ωρη...