Αρχική Διεθνή Σχοινάς: Μέχρι τέλος καλοκαιριού θα εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Σχοινάς: Μέχρι τέλος καλοκαιριού θα εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται απόλυτα μέσα στους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος, εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας παράλληλα ότι “μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού”.

“Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ποτέ κανένας δεν αγόρασε τόσα πολλά εμβόλια από τόσες πολλές εταιρείες για τόσο πολλούς ανθρώπους” σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Σχοινάς στο περιθώριο της συνάντησης που είχε σήμερα με τον δήμαρχο Σερρών, Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις επικρίσεις που διατυπώνονται ως προς τη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για “ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν και κάποιες αρρυθμίες» ενώ πρόσθεσε πως «κυρίως στην αρχή του και κυρίως από μια από τις τέσσερις εταιρείες που έχουμε εγκρίνει τα εμβόλιά τους, η οποία ξαφνικά ανακάλυψε ότι δεν μπόρεσε να συνδυάσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ με την ικανότητά της να παράγει τα εμβόλια”.

“Αυτή η κατάσταση εξομαλύνεται με μια σειρά από μέτρα που πήραμε. Είμαστε απόλυτα μέσα στους στόχος του εμβολιαστικού προγράμματος, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα έχουμε 300.000.000 δόσεις που θα έχουν ήδη διατεθεί στα οποία προστίθενται τα ήδη 60.000.000 που διατίθενται μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα είμαστε σε θέση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και ίσως λίγο νωρίτερα, να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού των Ευρωπαίων και πριν το καλοκαίρι όλους τους ηλικιωμένους. Άρα, ο θόρυβος είναι θόρυβος, αλλά η ουσία είναι ότι το ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει και θα κριθεί στην τελική του ανάπτυξη και όχι στη αρχική”.

Σε ότι αφορά στο «πράσινο πιστοποιητικό» ο κ. Σχοινάς σημείωσε: “Ηταν μια ιδέα που στην αρχή της δεν είχε πάρα πολλούς φίλους αλλά μέσα σε δυο μήνες καταφέραμε να την κάνουμε από μια ιδέα πρόταση και περιμένουμε σύντομα από πρόταση να γίνει απόφαση. Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα και ελπίζουμε πριν το καλοκαίρι να έχουμε τη συμφωνία των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έτσι ώστε να μην χαθεί αυτό το ευρωπαϊκό καλοκαίρι”.