Αρχική Ελλάδα Σχέδιο «Ιπποκράτης»: Πως θα γίνει η μεταφορά και η φύλαξη των εμβολίων

Σχέδιο «Ιπποκράτης»: Πως θα γίνει η μεταφορά και η φύλαξη των εμβολίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 26 Δεκεμβρίου θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, και από την επομένη 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Ήδη έχει εκπονηθεί το σχέδιο «Ιπποκράτης», που προβλέπει την φύλαξη και τη μεταφορά των εμβολίων.

Συγκεκριμένα, αστυνομία και ένοπλες δυνάμεις, δηλώνουν έτοιμες για την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη των εμβολίων. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροπλάνο με την πρώτη παρτίδα εμβολίων της Pfizer.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα συνοδεύσουν τα ειδικά φορτηγά που θα μεταφέρουν τα εμβόλια σε εφτά μεγάλες αποθήκες σε βόρεια και νότια Ελλάδα. Οι αποθήκες με τα ψυγεία των -70 βαθμών κελσίου θα φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεψς από δυνάμεις της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε επίβουλη πράξη. Σε δεύτερο στάδιο, θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των εμβολίων σε 750 εμβολιαστικά κέντρα με αστυνομική συνοδεία.

Για ποιο λόγο η μεταφορά θα γίνεται με συνοδεία ισχυρών δυνάμεων

Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνεται συνοδεία ισχυρών δυνάμεων για δύο λόγους. Αρχικά, οι χρόνοι μεταφοράς πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και δεύτερον, για λόγους επιθετικής ενέργειας.

Σχετικά με τη μεταφορά εμβολίων στην ξηρά, όπως αναφέραμε, χρειάζονται ειδικά φορτηγά. Για τα νησιά έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο μεταξύ Στρατού –μεταφορά με C-130–, Λιμενικού και όλων των εναέριων μέσων που διαθέτει η χώρα, προκειμένου η διαδικασία να γίνει έγκαιρα και σωστά.

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας – Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Στις 27 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα, που είναι ο «Ευαγγελισμός, το «Σωτηρία», το «Αττικόν», το «Θριάσιο» και το «Ασκληπιείο» Βούλας.

Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί, και μετά θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.