Τις διαδικασίες μέσω των οποίων πρόκειται άμεσα να δρομολογηθούν έως και 16.000 μόνιμοι διορισμοί καθηγητών και δασκάλων στην δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση μελετά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ένθετο “ΕΡΓΑΣΙΑ+, που κυκλοφορεί κάθε Τρίτη με την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να καλυφθούν σταδιακά τα τεράστια κενά που έχει δημιουργήσει η δεκαετής αδιοριστία.

Θεωρείται μάλιστα εξαιρετικά πιθανό να γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στο τέλος της εβδομάδας. Για τον σκοπό αυτό έχουν πυκνώσει οι επαφές συνεργασίας ανάμεσα στα επιτελεία των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας αναμένεται μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είναι ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Η άλλοτε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου μίλησε, άλλωστε, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της για την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου τομέα ο οποίος στοχοποιήθηκε και απαξιώθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της επικράτησης των νεοφιλελεύθερων απόψεων.

Το ακανθώδες ζήτημα του διορισμού χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών έχει πολλές πτυχές καθώς εκτός του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται και των πιθανών αντιδράσεων των θεσμών, πρέπει να διέλθει και μέσα από τις συμπληγάδες των σχετικών νόμων και των δικαστικών αποφάσεων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Ο αριθμός των ενδιαφερόμενων για τους διορισμούς αυτούς είναι σαφώς πολλαπλάσιος ενώ η λύση που θα επιλεγεί πρέπει να συνιστά και την χρυσή τομή που θα τηρεί ισορροπίες ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες που έχουν δημιουργηθεί καθώς:

-Προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια διορίζονται κάθε χρόνο πλέον έως και 24.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

-Εχει δημιουργηθεί έτσι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή πτυχιούχων που διαθέτουν πολυετή προϋπηρεσία ως εκπαιδευτικοί και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ολοι αυτοί, διεκδικούν να έχουν πριμοδότηση στο σύστημα που θα επιλεγεί τελικά για την ανάδειξη των διοριστέων.

-Ταυτόχρονα, όμως, και οι νεώτεροι πτυχιούχοι ή και εκείνοι που μόλις έλαβαν πτυχίο και δεν έχουν προλάβει να διεκδικήσουν θέση αναπληρωτή, δεν γίνεται να αποκλειστούν από το σύστημα.

-Επίσης, πρέπει να βρεθεί τρόπος να ληφθεί υπόψη το ενδιαφέρον παλαιότερων πτυχιούχων που δεν διεκδίκησαν θέση αναπληρωτή για να συγκεντρώσουν προϋπηρεσία αλλά ανάλωσαν το χρόνο τους προκειμένου να ολοκληρώσουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Ολες οι παραπάνω μεγάλες κατηγορίες πρέπει να βρουν τη θέση τους στο νέο σύστημα διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών και η δίκαιη κατανομή θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία μοριοδότησης των προσόντων του κάθενός. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η μοριοδότηση και η βαρύτητα του αποτελέσματος των γραπτών εξετάσεων οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατειας έχει κρίνει πλευρές του προηγούμενου συστήματος διορισμών ως αντισυνταγματικές. Αντίθετοι με το Σύνταγμα κρίνονταν οι διορισμοί στη μεταβατική περίοδο με 40% προϋπηρεσία, 24μηνο και ΑΣΕΠ και 30μηνο. Το βασικό σκεπτικό ήταν τότε ότι η προϋπηρεσία και η εμπειρία είναι μεν αντικειμενικό και μετρήσιμο κριτήριο αλλά ανάγεται σε προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων που δεν είχαν υπαχθεί στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής όπως το ΑΣΕΠ. Υπάρχουν όμως άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που είχαν κρίνει σύννομη την προσαύξηση βαθμολογίας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ λόγω προϋπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από το έτος 2008 υπάρχουν πολλοί επιτυχόντες που δεν έχουν ακόμη διοριστεί. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας προχωρά από καιρό σε καιρό σε κατ’εξαίρεση διορισμούς από εκείνους τους πίνακες επιτυχόντων όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα (28/8/2018) με συμπληρωματική πρόσκληση για τον μόνιμο διορισμό 31 ατόμων στις ειδικότητες Πληροφορικής, Οικονομολόγων, Γαλλικής και Αγγλικής Γλώσσας, Νοσηλευτικής, Γραφικών Τεχνών, Αισθητικής, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων, Ιατρών και Ιστορικών.

Ο διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων των εκπαιδευτικών και το θέμα συζητείται σε κάθε επαφή τους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Κάθε χρόνο αποχωρούν με σύνταξη 800-1000 άτομα ενώ το διδακτικό προσωπικό χαρακτηρίζεται από «γήρανση» καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα είναι σήμερα τα 49 έτη, ενώ στις κρίσιμες ειδικότητες μαθηματικών, φυσικών ο μέσος όρος είναι τα 52.

Στην πράξη, ο αριθμός των 16.000 μονίμων διορισμών αναμένεται να κατανεμηθεί σε βάθος τριετίας (2019-2022), δηλαδή στις τρεις σχολικές περιόδους μετά από αυτήν που μόλις ξεκίνησε (2018-2019). Η κυβέρνηση όμως επιθυμεί να δρομολογηθούν αμέσως όλες οι διαδικασίες αφού λυθούν οι εμπλοκές που προαναφέραμε και ξεκαθαρίσει το σύστημα μοριοδότησης. Έτσι, δεν αποκλείεται το έναυσμα να δοθεί πριν δύσει το 2018.