Συνεχίζονται οι εκτεταμένες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, με στρατηγικό στόχο τον ταχύτερο εξορθολογισμό τους, ο οποίος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας δομής τους. Σήμερα, προχώρησε το δεύτερο κύμα Έκτακτων Κρίσεων, μετά από αίτημα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.
Οι αλλαγές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ταχύτερη προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός ανώτατων και ανώτερων στελεχών που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα νέα, αυστηρότερα κριτήρια του Πενταγώνου.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνέχεια και των Έκτακτων Κρίσεων ανώτατων αξιωματικών στις 10/1/2025, από τη σημερινή διαδικασία προκύπτει ότι:
– Μειώθηκε κατά 36 ο αριθμός των Ταξιάρχων Στρατού Ξηράς
– Μειώθηκε κατά 5 ο αριθμός των Αρχιπλοιάρχων ΠΝ
– Μειώθηκε κατά 7 ο αριθμός των Ταξιάρχων Πολεμικής Αεροπορίας
– Μειώθηκε κατά 369 ο αριθμός των Συνταγματαρχών
– Μειώθηκε 191 ο αριθμός των Πλοιάρχων ΠΝ
– Μειώθηκε κατά 185 ο αριθμός των Σμηνάρχων
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από τις σημερινές κρίσεις, ο αριθμός των Συνταγματαρχών στον Στρατό Ξηράς υπερέβαινε κατά πολύ τις οργανικές θέσεις, καθώς ήταν υπερτριπλάσιος του προβλεπόμενου. Με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά περίπου 25%.
Χαρακτηριστικό των χρόνιων παθογενειών είναι το γεγονός ότι για 25 πλοία που δικαιολογούν τον βαθμό, το Πολεμικό Ναυτικό είχε στη διάθεσή του 600 Πλοιάρχους.
Η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ενίσχυσης της σκληρής ισχύος. Οι αλλαγές δεν είναι τυχαίες, καθώς τα κριτήρια εξέλιξης των ανώτερων αξιωματικών βασίζονται πλέον στην αποτελεσματικότητα και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις νέες, αναβαθμισμένες συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς, όπως αυτές καθορίζονται στη Νέα Δομή.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις