Μήνυση κατά του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και τεσσάρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Πιονγκγιάνγκ πρόκειται να καταθέσει η Τσόι Μιν-γκιόνγκ, μια γυναίκα που διέφυγε από τη χώρα, καταγγέλλοντας βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Τσόι εγκατέλειψε τη Βόρεια Κορέα το 1997 και κατέφυγε στην Κίνα. Το 2008, ωστόσο, συνελήφθη και απελάθηκε βίαια πίσω στη Βόρεια Κορέα, όπου – όπως ισχυρίζεται – υπέστη σκληρή κακομεταχείριση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.
Η προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, που αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή, αποτελεί την πρώτη νομική ενέργεια αυτού του είδους από Βορειοκορεάτη, όπως σημειώνει νοτιοκορεατικός οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τη στηρίζει.
Παρότι νοτιοκορεατικά δικαστήρια έχουν εκδώσει στο παρελθόν αποφάσεις εναντίον του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, οι ενέργειες αυτές είχαν κυρίως συμβολική αξία, καθώς η Πιονγκγιάνγκ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία τους και αγνοεί τις αποφάσεις.
Η οργάνωση Κέντρο Βάσης Δεδομένων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα (NKDB) δήλωσε ότι σχεδιάζει να φέρει την υπόθεση της κυρίας Τσόι και ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
«Εύχομαι ειλικρινά αυτό το μικρό βήμα να γίνει το θεμέλιο για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ώστε να μην υποφέρουν άλλοι αθώοι Βορειοκορεάτες από αυτό το βίαιο καθεστώς», δήλωσε η κυρία Τσόι εχθές, Τετάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του NKDB. «Ως θύμα βασανιστηρίων και επιζήσασα του βορειοκορεατικού καθεστώτος, νιώθω την ευθύνη να ζητήσω από τη δυναστεία Κιμ να λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.
Η κυρία Τσόι κατάφερε να διαφύγει εκ νέου από τη Βόρεια Κορέα το 2012 και να εγκατασταθεί στον Νότο. Ωστόσο, όπως αναφέρει, το ψυχολογικό τραύμα από την περιπέτειά της παραμένει και συνεχίζει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
Εδώ και χρόνια, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, από κακοποίηση πολιτικών κρατουμένων μέχρι συστηματικές διακρίσεις λόγω φύλου και κοινωνικής τάξης. Η Χάνα Σονγκ, διευθύντρια του NKDB, δήλωσε στο BBC Korean ότι οι μηνύσεις είναι σημαντικές επειδή επιδιώκουν και την άσκηση ποινικών διώξεων «παράλληλα» με τις αστικές αξιώσεις.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις