Αρχική Δήμοι Σ. Φάμελλος: Ως τις αρχές Ιουνίου η αποστολή σχεδίων οικισμών και οικιστικών...

Σ. Φάμελλος: Ως τις αρχές Ιουνίου η αποστολή σχεδίων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρατείνεται ως τις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για να στείλουν οι δήμοι τα σχέδια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων,  διαφορετικά θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη εάν υπάρχει αμφισβήτηση της οικιστικής λειτουργίας, ενώ οι πολίτες μπορούν και μόνοι τους να κάνουν ατελώς δήλωση στις πολεοδομίες ή και μέσω Κτηματολογίου για τα όρια των οικισμών, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες μιλώντας Στο Κόκκινο.

Άλλωστε το θέμα των δασικών χαρτών θα συζητηθεί  και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος.

Προβλήματα με αναδασωτέες περιοχές από όπου δεν έχει εξαιρεθεί αγροτική γη θα λυθούν χωρίς κόστος από τα Δασαρχεία, όπως διευκρίνισε. Παραχώρηση χρήσης ή κυριότητας θα γίνει με πολύ χαμηλό κόστος και σε 100 δόσεις, χωρίς να απειληθούν επιδοτήσεις.

Σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής «συζητείται το νέο νομοσχέδιο που βελτιώνει τη δασική πολιτική και νομοθεσία παλαιότερων νόμων, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η υλοποίηση των δασικών χαρτών … δίνουμε τη δυνατότητα να λυθούν θέματα του αγροτικού χώρου και των οικιστικών πυκνώσεων, στο πλαίσιο υλοποίησής τους», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Οι δασικοί χάρτες θα υλοποιηθούν γιατί αποτελούν βασικό χωροταξικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό εργαλείο, απαραίτητο για τη λειτουργία του κράτους … η χώρα δεν θα καθυστερήσει άλλο … δίνουμε το χρόνο και τα εργαλεία ώστε να αποτυπωθεί η κανονικότητα και η νομιμότητα στην ύπαιθρο, να υπάρχουν κανόνες και ξεκάθαρες σχέσεις», συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει «να μην θεωρήσει κανείς ότι επιχειρούμε είτε να αμφισβητήσουμε τις νόμιμες δραστηριότητες που ασκούνται εδώ και χρόνια στην ύπαιθρο, είτε να δημιουργήσουμε οικονομικό βάρος».

Για τις αστικές περιοχές, «είτε έχουν σχέδια πόλης, είτε είναι οικιστικές πυκνώσεις, πολλές και με αυθαίρετη κατοικία, ήταν αρμοδιότητα των δήμων που δεν υλοποίησαν να στείλουν στο Κτηματολόγιο τα σχέδια των οικισμών τους και των οικιστικών πυκνώσεων για να εξαιρεθούν σε αυτή τη φάση της ανάρτησης», όπως είπε.

Για τα σχέδια οικισμών δεν υπάρχει κάτι για να ανησυχούν οι πολίτες, συνέχισε ο ίδιος, γιατί με βεβαίωση των υπηρεσιών δόμησης (των παλαιών πολεοδομιών) να κάνουν ατελώς τη δήλωση στο δασικό χάρτη, άρα να μην έχουν κανένα θέμα εμπλοκής με το δασικό χαρακτηρισμό. Αυτό θα μπορέσει να γίνει και από το Κτηματολόγιο, αν δεν το κάνουν οι Δήμοι, για τα όρια των οικισμών μπορούμε να το προχωρήσουμε και μόνοι μας, υπάρχει ήδη υπουργική απόφαση, σημείωσε.

Για τις αναδασωτέες περιοχές από όπου δεν είχε εξαιρεθεί αγροτική γη, αλλά και λάθη στις αεροφωτογραφίες που έχουν να κάνουν με λανθασμένα όρια αγροτεμαχίων ή πρόδηλα λάθη, υπάρχουν ήδη υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες χωρίς κόστος ή αντίρρηση για τον πολίτη πρέπει να επιλυθούν από τα Δασαρχεία, τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ασπίδα για τις επιδοτήσεις και πλήρης διευθέτηση εντός του 2017

Η μεγάλη τομή που γίνεται με το καινούργιο νομοσχέδιο, συνέχισε ο  κ. Φάμελλος, δίνει τη δυνατότητα κυρίως στους αγρότες είτε για υπό εξέταση περιοχές που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 είτε αργότερα, είτε ήταν δημόσιες είτε ιδιωτικές εκτάσεις, να υπάρξουν διακανονισμοί για την παραχώρηση χρήσης ή κυριότητας με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, «με πολύ χαμηλή τιμή και 100 δόσεις ώστε οι αγρότες νόμιμα να παραλάβουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν και αυτό χωρίς να αμφισβητηθούν επιδοτήσεις».

«Θα δώσουμε ένα δίμηνο για αυτές τις αιτήσεις και άλλο ένα εξάμηνο για την εξέτασή τους και ο στόχος είναι μέσα στο 2017 να έχει ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια, να έχουν προχωρήσει όλες αυτές οι παράλληλες επιλογές και όταν επικυρωθούν οι δασικοί χάρτες στο τέλος του χρόνου και αποτελέσουν επίσημο έγγραφο της δημόσιας διοίκησης … εκτός από ασφάλεια δικαίου θα έχουμε τακτοποιήσει όλη τη λειτουργία της υπαίθρου», όπως είπε.

Σημείωσε ωστόσο καταλήγοντας ότι «υπάρχει φυσικά η πιθανότητα να εντοπιστούν καταπατήσεις για εμπορική εκμετάλλευση δάσους, στις οποίες θα εφαρμοστεί απόλυτα η πρόβλεψη του Συντάγματος για την προστασία του δάσους και της δημόσιας περιουσίας».