Αρχική ΟΑΕΔ Ρυθμίσεις “ανάσα” για τα μπλοκάκια – Τι αλλάζει στα επιδόματα ανεργίας

Ρυθμίσεις “ανάσα” για τα μπλοκάκια – Τι αλλάζει στα επιδόματα ανεργίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την καταβολή από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας 360 ευρώ το μήνα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με νέους όρους και προϋποθέσεις, θα προβλέπει διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα κατατεθεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κατέβαλαν από το 2011 εισφορά υπέρ ανεργίας, ύψους 10 ευρώ το μήνα. Όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την χορήγησή του σε όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ήταν τόσο αυστηροί που ουσιαστικά καθιστούσαν τη διάταξη ανενεργή.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει εκκρεμείς εργασιακές, αλλά και ασφαλιστικές διατάξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dimosio.gr στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ακόμα μια διάταξη για τα μπλοκάκια, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας να ορίσει τη διαδικασία που θα ακολουθείται σε περίπτωση διαφωνίας εργαζόμενου με μπλοκάκι και εργοδότη. Μέχρι πρότινος αρμόδιες για τέτοια θέματα ήταν οι διοικητικές επιτροπές του ΙΚΑ. Ωστόσο, μετά τη κατάργηση του φορέα ασφάλισης και την ίδρυση του ΕΦΚΑ δεν είχε αποσαφηνιστεί το νέο πλαίσιο.