Αρχική Ασφάλιση Ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ

Ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας σε συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών «αυτά τα ποσά θα ρυθμίζονται μέχρι 36 δόσεις, ενώ τα χρεη πάνω από 3.000 ευρώ θα ρυθμίζονται με έως και 120 δόσεις. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα η ρύθμιση να μην χάνεται ακόμη και αν την απωλέσει κανείς για τρεις μήνες».

Διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να υπαχθεί κάποιος σε μία από τις έξι κλίμακες που θα δημιουργηθούν με παραμέτρους το χρέος, τις δόσεις και την έκπτωση, καταλήγοντας ότι «δεν θα ισχύουν οι 120 δόσεις και για αυτόν που έχει να πληρώσει, γιατί έτσι ουσιαστικά θα τον δανείζαμε». Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα υπάρχει πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Η όλη διαδικασία θα εμπεριέχει αυστηρούς όρους και προυποθέσεις και θα εξατομικεύεται για κάθε ελεύθερο επαγγελματία ανάλογα με συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια.

Γενικά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά στα συνολικά χρέη των επιχειρήσεων θέτοντας ως κατώτατο όριο οφειλών τα 20.000 ευρω. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120, ενώ η κατώτερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ (αφορά κυρίως αγρότες), το ανώτατο όριο δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.

Εφόσον το ΚΕΑΟ υπογράψει τη συμφωνηθείσα σύμβαση αναδιάρθρωσης, θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων καθώς και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων, κατά του οφειλέτη. Επίσης, θα αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη και θα αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε για τις συγκεκριμένες οφειλές.

Μάλιστα, ο πήχης για τα έσοδα του Κέντρου έχει ανέβει, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό για το 2017, καθώς προσβλέπει πλέον στην είσπραξη 1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 750.000.000 ευρώ το 2016