Αρχική ΟΑΕΔ Ρύθμιση-ανάσα για 82.715 δανειολήπτες του ΟΕΚ – Τι προβλέπει το σχέδιο του...

Ρύθμιση-ανάσα για 82.715 δανειολήπτες του ΟΕΚ – Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ.Εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ρύθμιση-ανάσα για οφειλές 81.715 δανειοληπτών, των οποίων το συνολικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα 1,463 δις ευρώ προωθεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ανακούφιση των δανειοληπτών από υπέρογκα χρέη, που αδυνατούν αντικειμενικά να τα αποπληρώσουν, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα, το σχέδιο, που έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής έως και διαγραφής κεφαλαίου και τόκων, εξαιρέσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι και μειώσεις σε περιπτώσεις γρήγορης αποπληρωμής.

Η σημαντικότερη πτυχή της ρύθμισης είναι η διαγραφή των τόκων και τόκων υπερημερίας για όλους τους οφειλέτες. Παράλληλα,  για οφειλές μικρότερες των 6.000 ευρώ θα θεωρηθεί ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους, δηλαδή θα διαγράφεται οποιαδήποτε οφειλή προς τον Οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τους σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους, ενώ οι άνεργοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και ζητήσουν την εξαίρεση τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για έξι μήνες και συνολικά για τρια έτη, χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετρείται στον χρόνο εξόφλησης.

Την ίδια στιγμή, δανειολήπτης, που για λόγους που δεν θα προβλέπονται στις ρυθμίσεις, αδυνατεί να καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις του, θα μπορεί με αιτιολογημένη αίτησή του ζητά την εξέταση της περίπτωσης του από το ΔΣ του ΟΑΕΔ.

Ελαφρύνσεις θα δουν και αρκετές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ), καθώς το σχέδιο προβλέπει επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο αρχικό κεφάλαιο για τέτοιους οφειλέτες. Μάλιστα, η έκπτωση θα αγγίζει το 20% επί του αρχικού κεφαλαίου για τους πολύτεκνους οφειλέτες.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει ακόμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και δέκα έτη, με απαραίτητη προϋπόθεση ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής να μην ξεπερνά τα 30 έτη από την ημερομηνία έναρξη της ρύθμισης, αλλά και επιπρόσθετη έκπτωση 40% σε οφειλέτες που θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο του δανείου τους σε διάστημα πέντε ετών. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν εξόφληση σε διάστημα οκτώ ετών, θα δουν την έκπτωση να πέφτει στο μισό, δηλαδή στο 20%.

Τέλος, η μηνιαία δόση του κάθε δανειολήπτη θα οριστεί κατά περίπτωση με βάση του οικογενειακό του εισόδημα, αλλά και το υπόλοιπο της αρχικής οφειλής.