Στις ελληνικές παραλίες, πολλοί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ένα εντυπωσιακό θέαμα από νεαρά φλαμίνγκο όπου κάνουν την εμφάνιση τους για αναζήτηση τροφής. Παρά την όμορφη εικόνα τους, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον.
Η πρόεδρος της ANIMA, Μαρία Γανωτή, εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» την εμφάνιση αυτών των ροζ φλαμίνγκο και τις σωστές αντιδράσεις που πρέπει να έχουμε. «Αυτή η κατάσταση παρατηρείται συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Φέτος, όμως, η συχνότητά της είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, κάτι που δεν έχουμε μπορέσει να ρυθμίσουμε.
Η αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η παρατεταμένη ξηρασία και η έλλειψη βροχών. Τα φλαμίνγκο, καθώς αναζητούν υγρές περιοχές για τροφή, μπορεί να βρεθούν σε ασυνήθιστα μέρη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι τους παρασύρουν λόγω του μικρού τους βάρους και της ευθραυστότητάς τους.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η παρουσία τους στις παραλίες, μαζί με τους λουόμενους, δεν είναι ιδανική για τα πουλιά αυτά,» πρόσθεσε η κ. Γανωτή.
Και συνέχισε η κ. Γανωτή: «Σε όλη την Κρήτη, στις παραλίες της Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες, στις παραλίες της Αττικής, Αιτωλοακαρνανία. Το αλμυρό νερό της θάλασσας δεν τους προσφέρει κάτι, δεν μπορούν να φάνε.
Στο υφάλμυρο νερό όμως μπορούν να τραφούν και ψάχνουν μία λιμνοθάλασσα ή γλυκό νερό να έχει λάσπη θέλουν για να μπουν να κατέβουν με τα πόδια τους και οι μικροοργανισμοί που τρώνε, να τους φιλτράρουν με το ράμφος.
Αυτό κάνουν όταν έχουν το κεφάλι στο νερό. φιλτράρουν το νερό, βγάζουν το νερό και κρατάνε το φαΐ. Στην Αφρική ζουν κατά εκατομμύρια μαζί και στην Ελλάδα, κατά εκατοντάδες, σε Έβρο, Μεσολόγγι κ.λπ.».
Για τη διατροφή των ζώων ανέφερε: «Το χρώμα τους έχει να κάνει και με τη διατροφή τους. Τρώνε αυτή την τροφή που έχει αυτές τις χρωστικές και παίρνουν αυτό το χρώμα. Ένα τέτοιο φλαμινγκάκι, όταν το δούμε σε παραλία, είναι σαστισμένο και δεν κουνιέται. Δεν σημαίνει ότι έχει φιλικές ή εχθρικές διαθέσεις, είναι απλώς σαστισμένα νεαρά παιδάκια.
Εμείς δίνουμε οδηγίες, αν υπάρχει κοντινός μας συνεργάτης, για να μεταφερθεί το ζώο σε ένα μέρος που να μπορεί τουλάχιστον να φάει. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει ότι βλέπουμε πολλά εξαντλημένα πουλιά φέτος, πρέπει να έχει γίνει τεράστια ζημιά. Έχουμε δει πολλά πεθαμένα».
«Έχουμε πολλούς πελαργούς που σκοτώνονται στα καλώδια. Από την ξηρασία και την εξάντληση έχουμε πολλούς γύπες από την Κρήτη που είναι αφυδατωμένοι, επίσης και πολλά αρπακτικά, γερακίνες. Πήραμε χθες έναν νεαρό χρυσαετό στα χέρια μας, και αντί να ζυγίζει 4 κιλά, ζύγιζε 2.200. Είναι τραγικές οι καταστάσεις. Να μην ενοχλήσουν οι λουόμενοι τα φλαμίνγκο, να επικοινωνήσουν με έναν ειδικό, γιατί πρέπει να μεταφερθεί το ζώο», κατέληξε.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις