Μετά τη συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ, κοινή δήλωση εξέδωσαν η Ρωσία και η Κίνα, στην οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τους αυξημένους κινδύνους που εμπεριέχει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων.

Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν ανησυχία για τη συμμετοχή της Αυστραλίας στα σχέδια των ΗΠΑ για εκτεταμένη πυρηνική αποτροπή, με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι δε μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Επιπλέον, οι δύο χώρες δήλωσαν με σαφήνεια την εναντίωσή τους σε μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς αυτή είναι πιθανό να μεταβεί σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται η συνέχιση κι η εμβάθυνση της συνεργασίας που έχουν ήδη οι δύο χώρες στον στρατιωτικό τομέα,  ενώ παράλληλα είναι διατεθειμένες να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Κίνα τάσσεται υπέρ της Ρωσίας στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Τέλος, τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία αντιτάχθηκαν στις διαθέσεις ορισμένων χωρών να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για στρατιωτική αντιπαράθεση.

Τι περιείχαν οι τσάντες;

Τους ηγέτες των δύο χωρών ακολουθούσαν δύο αξιωματούχοι, κρατώντας τσάντες. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν φούντωσαν τις φήμες στα ΜΜΕ για το περιεχόμενό τους. Αρκετοί έκαναν λόγο για «πυρηνικά βαλιτσάκια» μεταφράζοντας την κίνηση ως επίδειξη ισχύος προς τη Δύση.

Τέλος σ’  αυτές τις εικασίες έδωσε ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, ο οποίος απέκλεισε αυτή την πιθανότητα, δηλώνοντας  «Οι άνθρωποι που κουβαλούν τους πυρηνικούς χαρτοφύλακες θα επιδιώξουν γενικά να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί».

Επιπλέον, ο πυρηνικός χαρτοφύλακας της Ρωσίας μεταφέρεται παραδοσιακά από αξιωματικό του ναυτικού και σπανίως εκτίθεται στα βλέμματα του κοινού. Πέρυσι, παρουσιάστηκαν πλάνα του Πούτιν στο Πεκίνο, ο οποίος συνοδευόταν από ένστολους αξιωματικούς που μετέφεραν τη συσκευή.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις