Αρχική Υπουργεία Ρήγας: Υπογράφουμε τώρα το δικό μας μνημόνιο με την κοινωνία

Ρήγας: Υπογράφουμε τώρα το δικό μας μνημόνιο με την κοινωνία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που τηρεί τόσο στο θέμα με την Εκκλησία όσο και στη συνταγματική αναθεώρηση εξαπολύει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι πλέον ήρθε η ώρα να υπογραφεί νέο μνημόνιο, αυτή τη φορά με την ελληνική κοινωνία.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε πως το ζητούμενο στις σχέσεις των δυο χωρών είναι η διεύρυνση σε όλα τα πεδία, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής για τους δύο λαούς. «Με την πολιτική της κυβέρνησης η χώρα μας έχει εδραιώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, αποτελώντας πλέον πόλο έλξης πολλαπλών συνεργασιών. Οι ΗΠΑ παραδοσιακά είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στη χώρα μας, αλλά αυτό γινόταν με μονοδιάστατο τρόπο και κυρίως σε σχέση με το στρατιωτικό σκέλος. Τώρα όμως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να αναζητηθούν συνεργασίες σε ένα διευρυμένο οικονομικοπολιτικό πεδίο που συμπεριλαμβάνει και τη στρατιωτική συνεργασία εντός του πλαισίου της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας».

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών βγαίνουμε από το αδιέξοδο»

Σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε πως πρόκειται για τη λύση ενός χρόνιου προβλήματος που σε καμία περίπτωση δεν δημιούργησε η νυν κυβέρνηση. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επένδυσαν στον ακραίο εθνικισμό και όχι στον πατριωτισμό, οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο. Σήμερα όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο προς όφελος των Βαλκανίων, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Για το «πάγωμα» των φρεγατών

Ερωτηθείς για το «πάγωμα» των φρεγατών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «βρισκόμαστε σε κρίσιμη οικονομική συγκυρία και συνεπώς όποιο θέμα εξοπλιστικών μπαίνει στη συζήτηση έχει να κάνει με τις δυνατότητες της οικονομίας. Πρώτο μας μέλημα είναι η στήριξη της κοινωνίας. Άρα έπονται οι δαπάνες για την αναβάθμιση των εξοπλιστικών συστημάτων. Και γι’ αυτό οι ένοπλες δυνάμεις με τον εξής απλό και εύστοχο τρόπο διαμόρφωσαν μια οικονομία κλίμακας, αναβαθμίζοντας με δικά τους μέσα τα εξοπλιστικά συστήματα στο μέτρο του δυνατού. Έχοντας πλήρη εικόνα, είμαστε επαρκείς για το δόγμα της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων. Οι γαλλικές φρεγάτες είναι μέρος της συζήτησης που γίνεται στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την αναβάθμιση του ναυτικού μας εξοπλισμού στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού που ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες θα μας οδηγήσει και στην τελική απόφαση».

«Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η επέκταση της αιγιαλίτιδας»

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα το ασκήσουμε. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι για τη διαμόρφωση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο απαιτείται συνεννόηση των δυο κρατών. Άρα εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε με βάση τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο, πρόκειται για θέμα το οποίο έχει προχωρήσει, αλλά εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και στο Αιγαίο για να αποδώσει τον πλούτο που διαθέτει» υπογράμμισε ο κ. Ρήγας.

Επίθεση στη ΝΔ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνική Άμυνας άσκησε δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που τηρεί στη συνταγματική αναθεώρηση. Όπως είπε, «η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να θεσμοθετήσει στον καταστατικό χάρτη της χώρας τον νεοφιλελευθερισμό και αυτό καταδεικνύεται από την πρότασή της για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως ενώ την ημέρα του κοινού ανακοινωθέντος χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία, «μετά κατέληξε για μικροκομματικούς σκοπούς –αλλά και επειδή η ακροδεξιά πτέρυγα του τράβηξε το αυτί– να αλλάξει στάση».

«Έρχεται το μνημόνιο με την κοινωνία»

Τέλος, ερωτηθείς για τα αναδρομικά στους ενστόλους και το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απάντησε: «Ναι, λοιπόν, πρόκειται για το δικό μας μνημόνιο με την ελληνική κοινωνία και η ΝΔ θα ψηφίζει ένα προς ένα τα μέτρα αυτού του… τέταρτου μνημονίου. Ουσιαστικά παίρνει σάρκα και οστά ο μεγαλύτερος φόβος της ΝΔ, η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, και γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητά εδώ και τρία χρόνια εκλογές».