Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ρευστότητα στις επιχειρήσεις: To μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα

Η παροχή ρευστότητας στην οικονομία -ειδικά σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας – σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων για τις οποίες η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια να ανακόψει την ύφεση, θα βρεθούν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου σήμερα το μεσημέρι.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η αύξηση της ανεργίας (πρόβλεψη για ανεργία 19,9% το 2020 με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν) φέτος αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος υποστήριξης των δανειοληπτών μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτεί, πιθανόν έως το τέλος του 2020, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων (άνω του 50%) όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλύπτει τόσο όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια αλλά κυρίως για πρώτη φορά, θα ενισχυθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Παράλληλα, μεταξύ των προγραμμάτων που «τρέχουν» και θα «τρέξουν» τις επόμενες μέρες για ενίσχυση της ρευστότητας είναι:

  • Η παροχή κεφαλαίων κίνησης σε ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενους) μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια.
  • Εντός των επόμενων ημερών (κι έως τα μέσα του μήνα το αργότερο) θα τεθεί σε κυκλοφορία η παροχή κεφαλαίου κίνησης εγγυημένου στο 80% δανείου για το 25% του ετήσιου τζίρου τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή στην παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπως και οι νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας αλλά και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Χαλκίδα: Η δράση του κυκλώματος των εφοριακών και οι εκβιασμοί επιχειρηματιών

Μια καταγγελία που έγινε εις βάρος δύο υπαλλήλων της ΔΟΥ Χαλκίδας, ήταν η αιτία για την σύλληψη του κυκλώματος των εφοριακών που έκαναν εκβιασμούς...

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον καιρό – Ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια θα ζήσουμε φέτος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, για την εξέλιξη της θερμοκρασίας, το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, μιλώντας για ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των...

Λαμία: Από σπάνια λοίμωξη προήλθε ο θάνατος της 80χρονης μία εβδομάδα μετά από χτύπημα από τράγο

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, η άτυχη 80χρονη πάλευε για τη ζωή της, μετά το ατύχημα που της συνέβη, όταν την χτύπησε ένας τράγο στη...

Ταξί: Παράταση στα οχήματα που έχουν συμπληρώσει το όριο απόσυρσης – Οι προϋποθέσεις

Παράταση κυκλοφορίας των παλαιών ταξί που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας απόσυρσης, δίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα επιβατηγά δημοσίας χρήσης οχήματα Ταξί...