Αρχική Επιχειρήσεις Ρευστότητα 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ρευστότητα 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, μέσω του οποίου θα παρέχονται «νέα δάνεια χαμηλού επιτοκίου, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «για τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων».

Το Ταμείο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με τη διαδικασία της τραπεζικής μόχλευσης, ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ.

Η ενεργοποίησή του ανακοινώθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, του διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Alain Godard, και εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εγγυητής

Διαχειριστής του νέου Ταμείου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο θα λειτουργεί ως εγγυητής των δανείων επενδυτικού σκοπού, σε ύψος έως 80%.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Attica Bank και ProCredit Bank- με τα οποία το ΕΤαΕ έχει, ήδη, συνάψει επιχειρησιακές συμφωνίες. Οι συγκεκριμένες τράπεζες θα προβούν το προσεχές διάστημα σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα μπορούν τώρα να επωφεληθούν από αυτό το νέο και επίκαιρο επενδυτικό πρόγραμμα. Η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων ειδικών σε οικονομικά θέματα τους τελευταίους μήνες θα οδηγήσει σε χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, επισήμανε: «Το ΕΣΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πυλώνα υποστήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το νέο αυτό εγγυοδοτικό Ταμείο, που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αποτελεί μία ακόμη στοχευμένη προσθήκη στο συνεκτικό πλέγμα μέτρων και δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Ειδικότερα, αφορά σε εγγυημένα, χαμηλότοκα επενδυτικά δάνεια που θα επιτρέψουν στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τη νέα πραγματικότητα που αναμένεται να διαμορφωθεί στην αγορά.

Συνεχίζουμε, με “έξυπνα” και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία να στηρίζουμε ουσιαστικά την ενδυνάμωση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να μεθοδεύουμε την επόμενη μέρα».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Alain Godard, σημείωσε: «Αυτή η νέα πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ωφελήσει άμεσα τους τομείς προτεραιότητας χάρη στη γνώση των τοπικών συνθηκών που έχουν οι τραπεζικοί εταίροι μας στην Ελλάδα.

Θα διασφαλίσουμε από κοινού ότι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ο Ομιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω της τεχνογνωσίας που έχει η ειδική Ομάδα Επενδύσεων για την Ελλάδα σε οικονομικά και τεχνικά θέματα, δεσμεύεται να υποστηρίξει περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα».