Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Ρεύμα: Σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου –

Ρεύμα: Σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου, ποιες ώρες ισχύει 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, το νυχτερινό τιμολόγιο θα είναι σε συνεχές ωράριο από τις 23:00 το βράδυ μέχρι και τις 07:00 το πρωί καθημερινά.

Αναλυτικότερα από την Πρωτομαγιά μπαίνει σε ισχύ το θερινό ωράριο του νυχτερινού ρεύματος.

Αυτό θα ισχύει για πέντε μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου 2024 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2024. Αυτούς τους μήνες ισχύει το ίδιο για όλους του καταναλωτές, ανεξάρτητα δηλαδή από την περιοχή που μένουν. Οι ώρες που είναι σε ισχύ είναι από τις 23:00 έως και τις 07:00 το πρωί. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει στους καταναλωτές πως για περαιτέρω πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στον προμηθευτή τους.

Νυχτερινό τιμολόγιο: Πρόταση από τους παρόχους να ισχύει και τα μεσημέρια του καλοκαιριού - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Αυτό θα ισχύει για πέντε μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου 2024 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2024. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει στους καταναλωτές πως για περαιτέρω πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στον προμηθευτή τους.

Το νυχτερινό ρεύμα έχει τη φήμη πως είναι φθηνότερο. Είναι όμως;

Δεν είναι πάντα! Μπορεί παλιότερα να ίσχυε κάτι τέτοιο και πολλοί με σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα, να επέλεγαν εκείνες τις ώρες για να χρησιμοποιήσουν τις πιο ενεργοβόρες συσκευές, όπως για παράδειγμα το πλυντήριο ρούχων.

Επειδή το νυχτερινό ρεύμα δεν είναι πάντα φθηνότερο, πάμε να δούμε παρακάτω τι ισχύει αναλυτικά και ποιες επιλογές τελικά σε συμφέρουν περισσότερο.

Πώς βλέπω αν έχω νυχτερινό ρεύμα;

Απλά έλεγξε τον μετρητή της παροχής σου! Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν δύο “κοντέρ”. Το ένα θα φέρει την ένδειξη Κ που αντιστοιχεί στην ημερήσια κατανάλωση και το άλλο την ένδειξη Μ που αντιστοιχεί στην νυχτερινή κατανάλωση. Αν ο δείκτης με την ένδειξη Μ προχωρά, τότε σημαίνει ότι το νυχτερινό ρεύμα είναι ενεργοποιημένο.

Μπορείς ακόμη να το διαπιστώσεις μέσω του λογαριασμού ρεύματος που λαμβάνεις. Τα προγράμματα που εμπεριέχουν και νυχτερινό ρεύμα, αναγράφουν δίπλα στην ονομασία του προγράμματος ένα κεφαλαίο Ν.

Τελικά το νυχτερινό τιμολόγιο σε συμφέρει;

Το νυχτερινό ρεύμα δεν είναι πάντοτε φθηνότερο, μιας και υπάρχουν προγράμματα που έχουν εξίσου οικονομική χρέωση μέρα – νύχτα.

Το πόσο μειωμένο θα είναι το ρεύμα σου, εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα επιλέξεις. Υπάρχουν προγράμματα που έχουν ενιαία χρέωση για όλο το εικοσιτετράωρο. Άρα, από τη στιγμή που το νυχτερινό τιμολόγιο είναι το ίδιο με το κανονικό, τότε ακόμα και να έχεις εγκατεστημένο τον ειδικό νυχτερινό μετρητή, δεν έχει καμία σημασία!

Επομένως, στα προγράμματα που η κανονική χρέωση ανά κιλοβατώρα δεν διαφέρει από εκείνη της νύχτας, είτε βάλεις πλυντήριο εντός του νυχτερινού ωραρίου, είτε μέσα στη μέρα, θα χρεωθείς ακριβώς το ίδιο!

Αντίθετα, στην περίπτωση που το νυχτερινό ρεύμα έχει χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας, τότε ναι, σε συμφέρει να χρησιμοποιείς εντός του νυχτερινού ωραρίου τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα.

Ποιες συσκευές είναι ενεργοβόρες;

Το νυχτερινό ρεύμα, εφόσον η τιμή της κιλοβατώρας είναι χαμηλότερη από το κανονικό, σε συμφέρει όταν χρησιμοποιείς ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή κατανάλωση ρεύματος. Σημαντικό κέρδος θα έχεις από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο, όπως το ψυγείο.

Ενδεικτικά κάποιες από τις συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα είναι οι εξής:

 • Πλυντήριο ρούχων & πιάτων
 • Θερμοσίφωνας
 • Ηλεκτρικό σίδερο
 • Κλιματιστικά
 • Κουζίνα κ.α.

Πώς να επωφεληθώ από το νυχτερινό ρεύμα;

Αρχικά θα σε συμβουλέψουμε να κάνεις το πιο λογικό! Να χρησιμοποιείς τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες μειωμένης χρέωσης. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά εφόσον μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα γιατί να μην κάνεις κάποιες από τις συνήθειές σου λίγο πιο “βραδινές”.

Μία άλλη ιδέα είναι η χρήση χρονοδιακόπτη. Μπορείς να προγραμματίσεις τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές να λειτουργούν από μόνες τους τις ώρες του νυχτερινού ρεύματος.

Ποιες λοιπές χρεώσεις “γλιτώνω” χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα;

Επί της τιμής του νυχτερινού ρεύματος δεν χρεώνονται οι δαπάνες για το δίκτυο διανομής, παρά μόνο οι:

 • Δαπάνες για σύστημα μεταφοράς (0,00844 όπως και το κανονικό)
 • Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και
 • Ένα μικρό μέρος της χρέωσης για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (0,0069- 0,030 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0069 – 0,0850 ευρώ που είναι η αντίστοιχη χρέωση για το ημερήσιο ρεύμα βάσει μεγέθους κατανάλωσης).

Πώς ενεργοποιώ το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος;

Για να έχεις νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει να έχεις και τον αντίστοιχο μετρητή με χρονοχρέωση. Τυπικά, θα το ακούσεις ως οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο με χρονοχρέωση. Ο μετρητής θα είναι διπλής εγγραφής για να καταμετράται ξεχωριστά η κατανάλωση με βάση το ημερήσιο και νυχτερινό τιμολόγιο.

Αν λοιπόν δεν έχεις μετρητή, ανεξαρτήτως τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που έχεις, θα επικοινωνήσεις απευθείας με τον ΔΕΔΔΗΕ στα τηλέφωνα:

 • 11 500 ή
 • 211 1900 500

Θα υπάρξει μια χρέωση 34 ευρώ συν τον ΦΠΑ για τη συμμετοχή σου στη δαπάνη της εγκατάστασης του μετρητή.

Το να τους καλέσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αιτηθείς νυχτερινό ρεύμα, μιας και μπορείς να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση για νυχτερινό ρεύμα μέσω της ιστοσελίδας ΔΕΔΔΗΕ.

Προϋπόθεση για να ζητήσεις νυχτερινό τιμολόγιο, είναι ο λογαριασμός να εκδίδεται στο δικό σου όνομα ή στο όνομα του/ της συζύγου. Έπειτα, για να χρεώνεσαι βάσει του νυχτερινού τιμολογίου θα επικοινωνήσεις με τον πάροχό σου, ο οποίος προχωρά σε ενεργοποίηση και καθορίζει τις τιμές αλλά όχι το ωράριο.

insurancemarket.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού: Έξαρση σε μπλε, μωβ μέδουσες και λαγοκέφαλα

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού δεν είναι άλλοι από τις μέδουσες όσο και από τους λαγοκέφαλους, δύο απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους λουόμενους.

Ο Καναράκης βάζει φιτιλιές: «Η Γερμανού έβριζε την Μενεγάκη πίσω από την πλάτη της!»

Ο Παντελής Καναράκης έκανε αιχμηρά σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok,  για την πισώπλατη μαχαιριά της Ναταλία Γερμανού με αφορμή την   αποχώρηση της  Ελένης Μενεγάκη, από τον σταθμό του Mega, βάζοντας φυτιλιές στις σχέσεις των δύο γυναικών, λέγοντας:

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής: Η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ελληνική εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, που πρωτοπορεί στους τομείς της Πυρηνικής Ιατρικής, της Ογκολογίας και της Νευρολογίας, συμμετείχε για πρώτη φορά στο Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (SNMMI 2024) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο (8-11/6/2024) στο Τορόντο του Καναδά, για τις εμβληματικές στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με πολυεθνικές εταιρείες κολοσσούς.

Ενημερωτικό Δελτίο

Αναστολή λειτουργίας για μεγάλη στοιχηματική εταιρεία στην Ελλάδα

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία για την απόφαση των φορολογικών αρχών

Εκτόξευση πάλι στις τιμές ρεύματος – Παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτήν

Ο μέσος όρος των τιμών για τον Ιούλιο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο.

Προβλέψεις για την τιμή του ελαιόλαδου την επόμενη περίοδο

H πρόβλεψη για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι αμφίρροπη.

Ενημέρωση για τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι λαμβάνουν μαζικά email από την ΑΑΔΕ

Τουλάχιστον έξι στις δέκα προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανακρίβειας στα στοιχεία.