Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ρεκόρ εξαγωγών και νέες αγορές για το ελληνικό ακτινίδιο

Για νέο ρεκόρ εξαγωγών ετοιμάζεται το ελληνικό ακτινίδιο ενώ ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε νέες αγορές που δεν είχε έντονη δραστηριότητα μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρει στο insider.gr o Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, οι εξαγωγές ακτινιδίων έως και τις 6 Μαρτίου ανέρχονται σε 138.368 τόνους έναντι 101.283 την ίδια περίοδο του 2019. «Προβλέπουμε ότι μέχρι να κλείσει η εμπορική περίοδος θα έχουμε ρεκόρ» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, χρόνια ρεκόρ για το ελληνικό ακτινίδιο ήταν η περίοδος 2017-2018 με 154.306 τόνους παραγωγής και αξία 150.945 ευρώ. Την αμέσως προηγούμενη περίοδο η παραγωγή έφτασε τους 140.580 τόνους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών πηγαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Η χώρα μας βρίσκεται στην  4η-5η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην παραγωγή και στην 3η-4η όσον αφορά στο εμπόριο ακτινιδίου. Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή, ωστόσο τα ακτινίδια που παράγει δεν εξάγονται αλλά καταναλώνονται εντός της χώρας.  Δεύτερη σε παραγωγή είναι η Ιταλία και ακολουθούν 0η Ελλάδα μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και η Χιλή.

Επέκταση σε νέες αγορές

Οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται συνεχώς και σε νέες αγορές εκτός ΕΕ, όπως στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία.

Ενδεικτικό είναι όπως λέει ο κ. Πολυχρονάκης ότι από το 2017 που οι εξαγωγές ακτινιδίου εκτός χωρών της ΕΕ έφταναν το 24%, τη φετινή χρονιά, μέσα σε δύο χρόνια δηλαδή, έφτασαν το 30-31%.

Ο στόχος όπως επισημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια είναι η παρεταίρω επέκταση σε χώρες εκτός ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αλλάζει ο καιρός: Τέλος τα 30άρια -Έρχονται μπόρες, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει απότομα ο καιρός το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους καθώς μετά την επίμονη αφρικανική σκόνη και τα 30αρια θα έρθουν βροχές και καταιγίδες...

Βόλος : Άνδρας ντυμένος αρχαίος Έλληνας με ρόπαλο σπέρνει τον τρόμο τις νύχτες

Τρόμος έχει καταλάβει τον Βόλο τις τελευταίες ημέρες, καθώς ένας άντρας, ντυμένος με μαύρη στολή αρχαίου Έλληνα και κρατώντας ρόπαλο, εμφανίζεται στους δρόμους τη...

Χαλκίδα: Η δράση του κυκλώματος των εφοριακών και οι εκβιασμοί επιχειρηματιών

Μια καταγγελία που έγινε εις βάρος δύο υπαλλήλων της ΔΟΥ Χαλκίδας, ήταν η αιτία για την σύλληψη του κυκλώματος των εφοριακών που έκαναν εκβιασμούς...

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον καιρό – Ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια θα ζήσουμε φέτος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, για την εξέλιξη της θερμοκρασίας, το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, μιλώντας για ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των...