Αρχική Περιβάλλον Ρεκόρ ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020

Ρεκόρ ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Green planet earth with solar energy batteries installed on it

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ρεκόρ ανάπτυξης σημείωσαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020, παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Η έκθεση του ΔΟΕ αναφέρει ότι σχεδόν το 90% της νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 θα είναι ανανεώσιμη, με μόλις το 10% να τροφοδοτείται από φυσικό αέριο και άνθρακα. Η τάση θέτει την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε καλό δρόμο για να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας το 2025, εκτοπίζοντας τον άνθρακα, ο οποίος κυριαρχεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Η αυξανόμενη αποδοχή της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έχει καταστήσει την ανανεώσιμη ενέργεια όλο και πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Ο ΔΟΕ αναφέρει ότι οι μετοχές σε κατασκευαστές ανανεώσιμων συσκευών και προγραμματιστές έργων έχουν ξεπεράσει τους περισσότερους μεγάλους δείκτες του χρηματιστηρίου και ότι η αξία των μετοχών σε εταιρείες ηλιακής ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί απο τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι ΗΠΑ είναι μία απο τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ΔΟΕ προτείνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμη πιο γρήγορα εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

“Οι ανανεώσιμες δυνάμεις αψηφούν τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία, δείχνοντας ισχυρή ανάπτυξη, ενώ άλλοι πυροδοτούν τον αγώνα”, δήλωσε ο Φατί Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ. “Η ανθεκτικότητα και οι θετικές προοπτικές του κλάδου αντικατοπτρίζονται σαφώς από τη συνεχιζόμενη έντονη όρεξη των επενδυτών”. Τα ορυκτά καύσιμα είχαν μια ταραχώδη περίοδο το 2020, καθώς τα μέτρα που σχετίζονται με τον Covid-19 μείωσαν τη ζήτηση απο τις μεταφορές και άλλους τομείς.

“Το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, τερματίζοντας τον άνθρακα ως τον κορυφαίο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες πέντε δεκατετίες”, δήλωσε ο Μπιρόλ. “Μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να τροφοροδοτήσουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας”.

Η χωρητικότητα της ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 18 φορές από το 2010 και της αιολικής κατά τέσσερις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ. Τον Οκτώβριο, ο Μπιρόλ είπε: “Βλέπω την ηλιακή ενέργεια να γίνεται ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας”.

Ακόμη, θα υπάρξει ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη το 2021, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του ΔΟΕ, όταν η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις.