Αρχική Ασφάλιση “Ραβασάκια” για 350.000 επαγγελματίες μέχρι τον Ιούνιο

“Ραβασάκια” για 350.000 επαγγελματίες μέχρι τον Ιούνιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο…δρόμο βρίσκονται 350.000 «καυτά ραβασάκια» του Ενιαίο Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ ) για τις εισφορές επικουρικού και εφάπαξ. Το υπουργείο Εργασίας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος και να βελτιώσει την εικόνα των εσόδων.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτή χτίζεται κυριολεκτικά πάνω στις πλάτες των ασφαλισμένων, οι οποίοι «χάνουν» σχεδόν το 38% του εισοδήματος τους εξαιτίας των υπέρογκων εισφορών.   Και αυτό, γιατί το ύψος των εισφορών καθορίζεται τουλάχιστον στο 26,95% (για σύνταξη και υγεία), ενώ αν υπάρχει στον κλάδο επικούρηση και εφάπαξ απαιτούνται πρόσθετες εισφορές 7% και 4% αντίστοιχα. Μοιραία, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν εισφορές που αγγίζουν το 11% για επικούρηση και εφάπαξ με την ελπίδα ότι οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές θα διατηρηθούν και στο μελλον. Ο στόχος του υπουργείου είναι από τις παραπάνω εισφορές (επικουρηση και εφάπαη) να εισπραχθούν περίπου 100.000.000 με 120.000.000 μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου 10.000.000 ευρώ μηνιαίως.  

Ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει πως και πότε θα πραγματοποιηθεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων, καθώς επικρατεί το απόλυτο «αλαλούμ» ανάμεσα σε ΕΦΚΑ, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και  ΕΤΕΑΕΠ.  

Πάντως, τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι  για την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων είναι τρια. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την αποστολή των ειδοποιητηρίων μέχρι το τέλος Απρίλη.  Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές τους μέχρι τη τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαϊου.  Το δεύτερο και μάλλον επικρατέστερο, είναι τα «ραβασάκια» να αποσταλλούν μέχρι τέλος Μαϊου. Σε αυτή τη περίπτωση η πληρωμή θα μεταφερθεί πιθανώς τη Παρασκευή 30 Ιουνίου. Το μελανό σημείο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αρκετοί ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν μέσα σε λίγες ημέρες τις μηνιαίες εισφορές σύνταξης, υγείας, τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, αλλά και τις εισφορές του β’ εξαμήνου 2016, για τις οποίες έχουν λάβει παράταση καταβολής μέχρι 30 Ιουνίου.

Το τελευταίο σενάριο περιλαμβάνει αποστολή των ειδοποιητηρίων τον Ιούνιο και πληρωμή των εισφορών την τελευταία ημέρα του Ιούλη. Το σενάριο αυτό φαίνεται να είναι και το δυσκολότερο, καθώς πάει αρκετά πίσω τις πληρωμές.

Τα ειδοποιητήρια θα είναι ενιαία και θα αποσταλλούν από τον ΕΦΚΑ, ενώ οι υπόχρεοι θα καταβάλλουν εισφορές αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ανάρτηση των πρώτων ειδοποιητηρίων, οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν το τρέχονται μήνα, ενώ για τους προηγούμενους μήνες η καταβολή θα γίνει με δόσεις.