Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

“Καυτός” Δεκέμβρης με 5+1 υποχρεώσεις – Δείτε αναλυτικά τι θα πρέπει να πληρώσουμε στο Κράτος!

Αρκετές είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να έχουν διευθετήσει χιλιάδες φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπλέον επιβαρύνσεις και θα τους επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα!

Έτσι λοιπόν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου:

  1. Οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ΄ εκτίμηση και έλαβαν ραβασάκι έχουν τη δυνατότητα μέχρι την τελευταία ημέρα του έτους να υποβάλουν φορολογική δήλωση χειρόγραφα η οποία θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Εάν με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το πρόσθετο ποσό που θα βεβαιωθεί διαγράφεται, ενώ το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό θα επιστραφεί. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν και οι χιλιάδες συνταξιούχοι που εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους της ΑΑΔΕ να μη έχουν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.
  2. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 πρέπει να υποβληθούν χειρόγραφα στην εφορία οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων καθώς και από όσους κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν περάσει έξι μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου.
  3. Για να έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά για κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης ή του «πόθεν έσχες» για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2022, αυτοί που έλαβαν χρήματα από τις γονικές παροχές μέσα στο 2021 θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση έως την τελευταία ημέρα του έτους.
  4. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διεκπεραιώσουν εισοδήματα παλαιότερων ετών. Αυτά αφορούν μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, γιατρούς του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες που εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται σύμφωνα με ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ. Αυτοί οι φορολογούμενοι πρέπει μέχρι το τέλος του 2021 να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε χρόνο που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος θα πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και να επιλέξει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020. Π.χ. για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020.  Μόλις ολοκληρώσει την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022. Με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος  που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και έπειτα, ενώ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ. υποβάλλονται ή αποστέλλονται για το φορολογικό έτος 2014 και τα προηγούμενα έτη.
  5. Θα πρέπει να διεκπεραιωθεί η απόσυρση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου όπου η προθεσμία για τους υπόχρεους λήγει και σε αυτή την περίπτωση στο τέλος του Δεκέμβρη.
  6. Τέλος, αυτοί που το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone Την αρχή των ανατιμήσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κάνει η Vodafone από την 1η Απριλίου, ανακοινώνοντας αυξήσεις...

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν… «πάρτι» αυθαιρεσίας από εργοδότες

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν... «πάρτι» αυθαιρεσίας από εργοδότες Νέους τρόπους φαίνεται ότι εφευρίσκουν οι επιρρεπείς σε παραβάσεις του εργατικού δικαίου εργοδότες, προκειμένου να αποφύγουν...

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων. Κ. Σκρέκας: Περιμένουμε μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.000 κωδικούς Από την...

Κωστής Χατζηδάκης: “Παγώνουν” τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση

Κωστής Χατζηδάκης: "Παγώνουν" τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση Το δίχτυ ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σκοπεύουν να διατηρήσουν οι...