Αρχική Οικονομία “Ανάσα” για χιλιάδες δανειολήπτες με την παράταση του Γέφυρα Ι – Αναλυτικά...

“Ανάσα” για χιλιάδες δανειολήπτες με την παράταση του Γέφυρα Ι – Αναλυτικά τα ποσοστά επιδοτήσεων!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θετικά νέα για χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) παρατείνεται για τρεις ακόμα μήνες το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», με την δαπάνη ύψους 37 εκατ. ευρώ για την επέκταση του προγράμματος να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, προβλέπεται, ότι θεωρείται ως μη εμπρόθεσμη καταβολή η περίπτωση μη καταβολής συνολικού πόσου ύψους δύο μηνιαίων δόσεων. Ως σήμερα ίσχυε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί μη εμπρόθεσμη καταβολή, η καταβολή συνολικού ποσού έως 150 ευρώ, ώστε να μην «βγαίνουν» εκτός  προγράμματος οι οφειλέτες που καθυστερούν για λίγες ημέρες την καταβολή της δόσης του δανείου τους.

Η επιδότηση

Τα ποσοστά επιδότησης κατά την περίοδο της τρίμηνης παράτασης είναι τα εξής:

  • Τα ενήμερα δάνεια που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις πρώτη κατοικίας θα επιδοτηθούν για τρεις ακόμα μήνες με 40% της μηνιαίας δόσης.
  • Για τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση αλλά δεν έχουν καταγγελθεί, η συνεισφορά του δημοσίου ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης.
  • Για τα καταγγελμένα «κόκκινα» περιορίζεται στο 20%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ορίζεται ρητά πως η διάρκεια παρακολούθησης για την τήρηση των υποχρεώσεων του οφειλέτη ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση συνεισφοράς του δημοσίου, ενώ προβλέπεται επίσης, ότι δεν θεωρείται εκπρόθεσμος, εάν το πόσο που εκκρεμεί προς πληρωμή δεν υπερβαίνει τις δύο μηνιαίες δόσεις, αντί της μίας που ισχύει.

Εν κατακλείδι, με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι 31/12/2021, από 30 Σεπτεμβρίου 2021 που ίσχυε, η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης επιλέξιμης -μη εξυπηρετούμενης άνω των 90ημερών- οφειλής, που έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στο Πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.