Αρχική Συνεντεύξεις-Γνώμες “Αγκάθι” η ρευστότητα στις επιχειρήσεις του Ευάγγελου Λεόντιου

“Αγκάθι” η ρευστότητα στις επιχειρήσεις του Ευάγγελου Λεόντιου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η παγκόσμια οικονομία λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊου  είναι γεγονός . Ένα από τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτή τη περίοδο είναι η ρευστότητα και η ευελιξία σε νέες επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η επόμενη μέρα και η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι δύο ζητήματα μείζονος σημασίας .Το πρόβλημα της ρευστότητας όμως χτυπάει τη πόρτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι καλούνται να το αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά .Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι πως θα αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τον «ιό της ρευστότητας» καθώς οι «Οικονομικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» είναι απειροελάχιστες.

Έτσι λοιπόν , διαβάζοντας το χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και    Επενδύσεων είδα ότι σήμερα 20 Μαΐου και ώρα 12:00 μ.μ. τίθεται σε λειτουργία η υποβολή αιτήσεων για την Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ Covid – 19. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να υποβάλουν την αίτηση τους  στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (https://www.ependyseis.gr/mis) ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες και την κατεύθυνση του Οικονομολόγου / Λογιστή Φοροτεχνικού με τον οποίο συνεργάζονται.

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας εξασφαλίζοντας κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση για τα πρώτα 2 χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για όλη την εναπομένουσα διάρκεια . Η γνωστοποίηση της αύξησης των διαθέσιμων πόρων κατά 300 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις & διαμόρφωση του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης με τη συμμετοχή των τραπεζών σε άνω των 2 δις ευρώ .

Συμπερασματικά ,  προτεραιότητα των επιχειρήσεων τη δεδομένη χρονική περίοδο  είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της . Δεν παύει όμως η εξασφάλιση της υγείας μας να αποτελεί πρωτεύοντα ρόλο στις ζωές μας. Μείνουμε ασφαλείς ακολουθώντας τις οδηγίες πρόληψης κατά του κορωνοϊου  γιατί κανείς μας δεν θα ήθελε να γυρίσουμε εκεί που είμασταν χθες !

Γράφει ο Ευάγγελος Λεόντιος 

φοροτεχνικός

LEONTIOS IKE & ASSOCIATES