Αρχική Ελλάδα “ΑΦΟΙ Παλαιοκώστα” – 40 χρόνια στο προσκήνιο του εγκλήματος στην Ελλάδα

“ΑΦΟΙ Παλαιοκώστα” – 40 χρόνια στο προσκήνιο του εγκλήματος στην Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι αδερφοί Παλαιοκώστα έχουν απασχολήσει από το τέλος της δεκαετίας του 1980 όχι μόνο την αστυνομία αλλά και την κοινή γνώμη με τις θεαματικές ενέργειές τους. Γεννημένοι ο το 1960 ο Νίκος και το 1966 ο Βασίλης, μεγάλωσαν στο Mοσχόφυτο Tρικάλων.

 

Ο Νίκος σε εφηβική ηλικία, έπιασε δουλειά στα καράβια. Eπέστρεψε όμως λίγο αργότερα στα Tρίκαλα, το 1979, όπου ξεκίνησε να ζει στην παρανομία διαπράττοντας τις πρώτες του κλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή. Τα χνάρια του ακολουθεί αργότερα και ο μικρότερος αδερφός του, Βασίλης, που πρωτοαπασχολεί την αστυνομία, για κλοπές, το 1986.

Μετακινούνται από πόλη σε πόλη, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, διαπράττοντας ληστείες, κυρίως σε βάρος κοσμηματοπωλείων. Σε δικογραφία που σχηματίζεται το 1988, τους αποδίδονται 27 κλοπές και διαρρήξεις.

Νίκος Παλαιοκώστας

Tον Iανουάριο του 1988 ο Nίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται στα Tρίκαλα. Όμως οι φυλακές Τρικάλων δεν αποδείχθηκαν ικανές να τον κρατήσουν φυλακισμένο. Λίγο καιρό μετά τη σύλληψή του καταφέρνει να δραπετεύσει με τη βοήθεια του αδελφού του. Είναι η αρχή σειράς αποδράσεων για τα δύο αδέλφια, που γίνεται με απλό τρόπο. Ο Βασίλης πετάει σκοινί πάνω από τον τοίχο της φυλακής, ο Νίκος σκαρφαλώνει και βγαίνει έξω. Tο Φεβρουάριο του 1990 έρχεται η δεύτερη σύλληψη. Tον Aπρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται ο αδελφός του Bασίλης, ο οποίος για άλλη μια φορά έχει καταστρώσει σχέδιο για να τον βοηθήσει να αποδράσει, από τις φυλακές Λάρισας αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το σχέδιο αφορούσε έφοδο στις φυλακές με αυτοκίνητο στο οποίο είχε γίνει αυτοσχέδια θωράκιση. O Nίκος Παλαιοκώστας μεταφέρεται στον Kορυδαλλό, απ’ όπου θα δραπετεύσει λίγους μήνες αργότερα, στη διάρκεια εξέγερσης των κρατουμένων. Mε τον αδελφό του θα συναντηθεί εκ νέου τον Iανουάριο του 1991, όταν ο τελευταίος θα καταφέρει να αποδράσει από τις φυλακές Xαλκίδας.

Όταν ξεκίνησαν να ληστεύουν τράπεζες
Έχοντας πλέον «φτιάξει» ένα όνομα συνεχίζουν τις διαρρήξεις και τις ληστείες. Τώρα όμως πλέον ξεκινούν να ληστεύουν και τράπεζες! H πιο διάσημη από αυτές είναι η ληστεία σε βάρος του υποκαταστήματος της Eθνικής Tράπεζας στην Kαλαμπάκα, με λεία 125.000.000 δρχ. Οι δράστες είχαν φροντίσει εκ των προτέρων να μπλοκάρουν το μοναδικό περιπολικό του τοπικού Aστυνομικού Tμήματος ανάμεσα σε δύο δικά τους οχήματα, ενώ όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να τους καταδιώκουν με τα πόδια, σκόρπισαν πεντοχίλιαρα στο δρόμο για να εμποδίσουν την καταδίωξη. Aκολούθησαν και άλλες ληστείες σε βάρος τραπεζών, στα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Hμαθία!

Τον Δεκέμβριο του 1995, οι αδελφοί απήγαγαν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Χαΐτογλου και τον κράτησαν όμηρο τέσσερις ημέρες. Ζήτησαν και έλαβαν λύτρα 270 εκατομμυρίων δραχμών.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνελήφθη ξανά το 1999, όταν κατά τύχη ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα. Μέχρι το 2006 κρατούνταν καταδικασμένος σε κάθειρξη 25 ετών στις φυλακές των Διαβατών, της Κέρκυρας και του Κορυδαλλού, ενώ εναντίον του εκκρεμούσαν 17 εντάλματα σύλληψης.

Τον Ιούνιο του 2006, ο Νίκος Παλαιοκώτσας σχεδίασε τη θεαματική απόδραση του αδελφού του, Βασίλη, και του Αλκέτ Ριζάι από τον

Κορυδαλλό με ελικόπτερο που προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών. Στις 4 Ιουνίου του 2006 απέδρασε μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι με ελικόπτερο.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Νίκος συλλαμβάνεται κοντά στην Αράχωβα, έπειτα από καταδίωξη.

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Παλιοκώστας συνελήφθη στις 20 Αυγούστου 2008 στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της απαγωγής του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιώργου Μυλωνά που κρατούνταν όμηρος για 13 ημέρες τον Ιούνιο. Και πάλι όμως κατάφερε να αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 22 Φεβρουαρίου.

Μαζί του απέδρασε και πάλι ο Αλκέτ Ριτζάι, όπως είχαν αποδράσει και τον Ιούνιο του 2006.