Ποσοστό 91,25% (500.323 ψηφοφόροι) υπέρ του ΝΑΙ και 5,82% (31.886 ψηφοφόροι) υπέρ του ΟΧΙ δείχνουν οι καταμετρημένες ψήφοι από το 85% των εκλογικών τμημάτων στο δημοψήφισμα των Σκοπίων. Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν στο 36,11%. “Το 90% και πλέον των πολιτών που ψήφισαν σήμερα στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

«Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του “ναι”, επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο AFP, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν μπόρεσε να ψηφίσει ο πρόεδρος της Βουλής

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ’ ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Ζάεφ: Αν δεν περάσει η συμφωνία εκλογές τον Νοέμβριο

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Ζάεφ αποκάλυψε τα βασικά σημεία της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. “Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί” είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με την παραπομπή της συμφωνίας στη Βουλή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης. Στην πραγματικότητα, αντί για να προχωρήσει απευθείας σε προκήρυξη εκλογών, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πέταξε το «μπαλάκι» στους αμφιταλαντευμόμενους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση απαιτούνται τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 80 + 1.

O κ. Zάεφ δήλωσε ότι στο δημοψήφισμα ψήφισαν πάνω από 650 χιλιάδες άτομα και περισσότεροι από το 90 % ψήφισαν «ναι» ενώ υπογράμμισε πως ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή και η απόφαση που έλαβε δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να ληφθεί. Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα.

Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας, είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών , στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ζάεφ. Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, ανέφερε. Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Η στάση του VMRO και οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Από τη μεριά της πάντως, η αντιπολίτευση εμφανίστηκε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, έκανε λόγο για ήττα της συμφωνίας, για απώλεια της νομιμοποίησης της κυβέρνησης Ζάεφ και για ανάγκη προσφυγής στον λαό. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι, η αποτυχία του δημοψηφίσματος ήταν ένα λάθος αποκλειστικά του Ζάεφ ο οποίος έκανε μία κακή συμφωνία, ενώ οι πολίτες με το να μην πάνε να ψηφίσουν έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. “Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική. Ο λαός είναι δυνατός, δεν λύγισε από τις απειλές” ανέφερε.