Αρχική Οικονομία Πυρκαγιές και ΕΝΦΙΑ: Ποιοι απαλλάσσονται για 3 χρόνια

Πυρκαγιές και ΕΝΦΙΑ: Ποιοι απαλλάσσονται για 3 χρόνια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές, δικαιούνται οι πυρόπληκτοι για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Από την άλλη πλευρά, πλήρη απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων, δικαιούνται για τη φετινή χρονιά οι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η εν λόγω διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) arogi.gov.gr, όπου θα εισέρχονται οι πυρόπληκτοι προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να αποζημιωθούν. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το Ε9, ώστε η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές.

Σε πρώτη φάση, οι πληττόμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να επιλέξουν μια από τις τρεις κατηγορίες που θα υπάρχουν, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί.

Από τη στιγμή που θα κάνουν την αίτηση, αυτομάτως θα απαλλάσσονται για τα συγκεκριμένα ακίνητα από τον ΕΝΦΙΑ.  Η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τον φορολογούμενο με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στη δηλωθείσα από αυτόν ηλεκτρονική διεύθυνση, για την έκδοση του εκκαθαριστικού με το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει εάν έχει κι άλλα ακίνητα. Διαφορετικά, το εκκαθαριστικό θα είναι μηδενικό.

Σε δεύτερο χρόνο, μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα πιστοποιείται εάν πράγματι οι πληγέντες δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων. Στην περίπτωση που  εντοπιστούν ψευδείς δηλώσεις, οι κάτοχοι των ακινήτων θα πληρώσουν εκ των υστέρων τον φόρο που τους αναλογεί.

Για τα κτίσματα που δεν έχουν πάθει ζημιές, οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί καλούνται να πληρώσουν κανονικά τον φόρο. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τους κατοίκους των δύο δήμων της Εύβοιας, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, καθώς θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Τέλος, θυμίζουμε ότι οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των Περιφερειών.