Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Πυρκαγιές: Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών έως 6 μήνες

Στην αναστολή από δύο έως έξι μήνες των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις φωτιές του Αυγούστου, καθώς και στην επαναρρύθμιση των χαμένων και των τρεχουσών δόσεων, προχωρεί ο ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, για τις περιοχές της Αττικής της Βοιωτίας και της Εύβοιας η αναστολή θα είναι εξάμηνη, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου.

Ειδικότερα, στις δημοτικές κοινότητες Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού, Καλυβίων-Θορικού, στη Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας, Καμείρου, Ατταβύρου, Λινδίων, Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου, Αρχαγγέλου, στον Δήμο Μεγαρέων και στη Δημοτικές Κοινότητες Πλατανιστού, Κομίτου Εύβοιας, η αναστολή θα είναι εξάμηνης διάρκειας.

Σε περίπτωση που εις βάρος των προσώπων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος της περιόδου αναστολής καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθεισών εισφορών. Για τις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για υπαγωγή στον διακανονισμό μπορεί να υποβληθεί μέχρι και το τέλος του μήνα λήξης καταβολής της τελευταίας εκ των δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε επιχείρηση, εργοδότη ή ασφαλισμένο.

Οι ασφαλιστικές εισφορές εξοφλούνται, κατ’ επιλογήν του οφειλέτη, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω αναστολή. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ.

Δικαιολογητικά
Προκειμένου να τύχουν των ρυθμίσεων της παρούσης, τα πρόσωπα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στο ΚΕΑΟ. Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσης μπορεί να υποβληθεί εντός του διμήνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

Στην εξάμηνη διάρκεια η αίτηση για υπαγωγή στις ρυθμίσεις υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Επισήμανση: όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση αυτήν δεν είναι δυνατόν να υπάγονται ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης.

Για το διάστημα της αναστολής, όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων και εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης:

Αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί. Για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που έχουν επιβληθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος, το μέτρο της κατάσχεσης αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση, κατόπιν σχετικού αιτήματος, και αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.
Αναστέλλεται η ποινική δίωξη.
Δεν υποβάλλονται αιτήσεις για προσωπική κράτηση. Επίσης, αποσύρονται οι υποβληθείσες αιτήσεις, διακόπτεται η εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων κ.λπ.
Απώλεια της ρύθμισης – Ασφαλιστική ενημερότητα
Η μη καταβολή δύο δόσεων της ρύθμισης συνεπάγεται την απώλεια της ρύθμισης και τη μετατροπή ως άμεσα απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

Τα πρόσωπα που υπάγονται στις ρυθμίσεις αυτές, τόσο κατά το διάστημα της αναστολής, όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων, εφόσον τηρούν τους ανωτέρω όρους, θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμερα ως τηρούντα ενεργή ρύθμιση οφειλών και τους χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.

 

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% - Θα γίνω πρωθυπουργός Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «μόνο η βάση μας μπορεί να...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

Τα δύο “στρατόπεδα” στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη

Τα δύο "στρατόπεδα" στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη Θέμα ωρών θεωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη...

Ο Κασσελάκης παραδέχεται ότι είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας: «Αν απαγορεύεται, θα τα πουλήσω όλα»

Ο Κασσελάκης παραδέχεται ότι είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας: «Αν απαγορεύεται, θα τα πουλήσω όλα» Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας news247.gr απάντησε με ανάρτησή του ο Στέφανος...