Αρχική Πολιτική ΠτΔ: Να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες – Αλ. Τσίπρας: Ανεπαρκή και καθυστερημένα...

ΠτΔ: Να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες – Αλ. Τσίπρας: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα νέα μέτρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την πρώτη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο είχαν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η ανάληψη των καθηκόντων της νέας Προέδρου συνέπεσε με την πρωτοφανή πανδημία, ωστόσο σήμερα μπορούν να πουν αρκετά, «καθώς η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη. Φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη, καθώς, ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο φοβάμαι ότι δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Φοβάμαι ότι οι ανισότητες θα διογκωθούν και αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις και στη χώρα μας, που βγήκε μετά από πολλά χρόνια από μια μεγάλη οικονομική δυσκολία. Και οι επιπτώσεις τώρα θα είναι δύσκολες στο οικονομικό πεδίο, τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες, την λειτουργία των θεσμών. Οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε».

Για την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε κινδύνους, καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά. Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατά την εκτίμησή μας, είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα. Στις εργασιακές σχέσεις φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών, η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον. Βεβαίως η χώρα μας έχει μάθει, και ο λαός μας, να αγωνίζεται».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως η παρακαταθήκη αυτή της ρευστότητας, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, σωστά και έγκαιρα».

Παράλληλα, σημείωσε πως ο ίδιος προσβλέπει σε μια ουσιαστική συνεργασία με την κ. Σακελλαροπούλου. Υπογράμμισε, πάντως, ότι «ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να παρεμβαίνει στα της εκτελεστικής εξουσίας. Εν τούτοις νομίζω και μόνο η ανάδειξη καίριων προβληματισμών, πάντοτε με στόχευση την εξομάλυνση των προβλημάτων των ανισοτήτων, είναι κρίσιμο και προσβλέπουμε σε μια τέτοια παρουσία κατά τη διάρκεια της θητείας σας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται. Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. Έτσι είχαμε και αυτά τα πολύ θετικά, μέσα στην πρωτοφανή πανδημία, αποτελέσματα».

«Και εσείς, από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλλατε στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης. Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούρια σημαντική πρόκληση. Διότι εκτός από τις κοινωνικές, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, για τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό, που είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας. Και βεβαίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που υπέστησαν αρκετό βάρος» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως συμπλήρωσε, κατανοεί ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. «Άλλωστε οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Θέλω, όμως, να πιστεύω, και είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία, διότι ο στόχος είναι κοινός: η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία, τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σε αυτή τη φάση και να μπορέσουμε πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, αυτήν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο» είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Το εύχομαι κι εγώ» της απάντησε ο κ. Τσίπρας.