Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο – Τι αλλαγές φέρνει στο Δημόσιο Τομέα

Με 154 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και της ανεξάρτητης (πρώην Ενωση Κεντρώων) Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία με δήλωσή της ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δήλωσε πως καταψηφίζει το άρθρο 377 που αφορά τα καζίνο, ωστόσο η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε, καθώς η εν λόγω διάταξη δεν είχε μπει σε διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

– η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα

– το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»

– το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»

– Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

– Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες

– Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισε «ναι» σε όλα

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και Αννα Μισέλ – Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Τι αλλάζει στο δημόσιο

Το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες φέρνει σημαντικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, καθώς με τα άρθρα 239 και 243 προβλέπεται τη διαδικασία της επιλογής προϊσταμένων και διοικητικών γραμματέων, την πρόσληψη συμβασιούχων το 2018, αλλά και την απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ.

Να σημειωθεί, το Πολυνομοσχέδιο φέρνει αλλαγές και στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα με τα άρθρα 239 έως 243 υπάρχουν προβλέψεις για την επιλογή προϊσταμένων και Διοικητικών Γραμματέων, την πρόσληψη συμβασιούχων το 2018 αλλά και την απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ .

Παράλληλα, διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπει τον επανασχεδιασμό από ειδικό συλλογικό όργανο και από μηδενική βάση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (και στον Δημόσιο τομέα), των κατηγοριών των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και του τρόπου υπολογισμού του.

Το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας για την καταπολέμηση του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος, η οποία συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών με 135 ελεγκτές και θα υπάγεται κατευθείαν στον υπουργό Οικονομικών. Η υπηρεσία  θα καθοδηγείται και θα συντονίζεται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Τη σύσταση της νέας υπηρεσίας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Η υπηρεσία θα έχει έδρα στο υπουργείο Οικονομικών και θα φέρει τον τίτλο «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος».

Την ίδια στιγμή, συγκροτείται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα, υπαγόμενη στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων,  ενώ συστήνεται νέος ενιαίος φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Με το νέο πολυνομοσχέδιο δημιουργείται ο νέος χάρτης για τα οικογενειακά επιδόματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας περίπου 53.000 θα δουν μειώσεις. Μάλιστα, 32.600 οικογένειες, με εισοδήματα από 13.500 έως 45.000 ευρώ, θα υποστούν μειώσεις από 1,5% έως 18%, ενώ επιπλέον 22.500 οικογένειες, με εισοδήματα από 22.500 έως 67.000 ευρώ, θα δουν τη παροχή τους να κουρεύεται από 6,6% έως 30%.

Όμως, η χαριστική βολή δίνεται σε 12.000 οικογένειες με εισόδημα από 33.750-56.000 ευρώ, οι οποίες χάνουν για πάντα το επίδομα. Πάντως, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων , θα δει αυξήσεις στα επιδόματα που θα λάβει με το νέο καθεστώς.   Αναλυτικότερα, 682.000 οικογένειες με ένα  και δύο παιδιά, θα λάβουν αυξημένα οικογενειακά επιδόματα κατά 57% έως και 110%, ενώ στην πρώτη κατηγορία, για εισοδήματα από 0 έως 27.000, υπάρχουν 295.000 οικογένειες και όλες θα έχουν αύξηση του οικογενειακού τους επιδόματος. Από αυτές οι 243.000 οικογένειες θα έχουν ετήσια αύξηση επιδομάτων 75% και οι υπόλοιπες τρίτεκνες και πολύτεκνες από 15% έως 57%.

Τέλος, αυστηροποιούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την προκήρυξή της από τα πρωτοβάθμια σωματεία.  Τώρα, οι εργαζόμενοι σε αυτά για να εξαγγείλουν απεργιακή κινητοποίηση, θα πρέπει να έχουν απαρτία του 50% συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να την εξαγγείλει είτε η Γενική Συνέλευση με μικρότερο ποσοστό για απαρτία είτε το Διοικητικό Συμβούλιό τους.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι πλειστηριασμοί μετά τις 21-2-2018 θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθαρίζει ο Μαρινάκης

«Κορυφαία προτεραιότητα το Κυπριακό, να αλλάξει ρότα η Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Φλωρίδης: Όλο το βαρύ έγκλημα αποφυλακίστηκε με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στον νέο δικαστικό χάρτη ο οποίος, όπως είπε, θα μειώσει το χρόνο απονομής δικαιοσύνης, στο μισό.

Αδ. Γεωργιάδης: «Δεν έχω διάθεση σύγκρουσης με κανένα γιατρό»

«Είναι τόσο μεγάλη θυσία δύο εφημερίες το μήνα;» διερωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας.

Κ. Μητσοτάκης: Στη Νέα Υόρκη σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Η κυβέρνηση Χρίστιαν Μίτσκοσκι συνεχίζει να αμφισβητεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.