Αρχική Ελλάδα Ψάχνουν με ποιους ήρθε σε επαφή η «ασθενής μηδέν»

Ψάχνουν με ποιους ήρθε σε επαφή η «ασθενής μηδέν»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή η 38χρονη που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη αναζητούν οι αρχές, προκειμένου να αποφανθούν για την περαιτέρω εξάπλωση ή μη του Covid-19 από την «ασθενή μηδέν» -το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η 38χρονη νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (αρνητικής πίεσης) στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο και αποτελεί νοσοκομείο αναφορά για τη βόρεια Ελλάδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζει την αναζήτηση όσων ατόμων φέρεται να ήρθαν σε επαφή μαζί της, από την έναρξη του αεροπορικού της ταξιδιού που είχε ως αφετηρία το Μιλάνο.

Παράλληλα, σε εξετάσεις υποβάλλονται οι συγγενείς της 38χρονης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχονται και οι συνταξιδιώτες της στην πτήση από την Ιταλία.

Νωρίτερα, ο επιστημονικά υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως «η νεαρή γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων γιατρών στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους. Η νόσος παραμένει μία ήπια νόσος και τονίζουμε την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής των χεριών».

Ψυχραιμία συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν μόνο για το διάστημα μέχρι να διαπιστωθεί το πρώτο κρούσμα αλλά και για μετά.

Είπε πως ακολουθήθηκαν όλα τα βήματα και πως η αρχική σύσταση των ειδικών είναι πως πρόκειται για ήπια νόσο.

Τόνισε ότι άνθρωποι με διαβήτη, καρδιοαγγειακά προβλήματα και μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να προσέχουν παραπάνω ενώ για τα υλικά πρόληψης, όπως μάσκες, τόνισε ότι σταδιακά θα υπάρχουν για όλες τις ομάδες, με προτεραιότητα τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υγεία. «Ευτυχώς έχουμε εγχώρια παραγόμενα τέτοια υλικά», σημείωσε.