Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν κόσμο για να στελεχωθούν οι τεχνικές θέσεις, απειλώντας έτσι ευθέως την βιομηχανία καθώς οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφονται σε τεχνικά επαγγέλματα.

Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα, τα τελευταία χρόνια, αρκετούς κλάδους της οικονομίας, αφορά στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι επιχειρήσεις, να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που προκύπτουν, όπως και να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες.

 Μετά από έρευνα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων (41,3%) θεωρεί ως κυριότερο παράγοντα για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε προσωπικό, τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές που παρέχονται. Από την άλλη πλευρά, σε ποσοστό 36,9% αποδίδουν το πρόβλημα στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ενώ το 35,4%, στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (35,4%).

Το πρόβλημα που επισημαίνουν οι επιχειρήσεις για την αγορά εργασίας, περί έλλειψης τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού, αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας σχετικά με τις ειδικότητες που παρουσιάζουν τις περισσότερες κενές θέσεις.

  • Στην πρώτη θέση βρίσκονται

οι ειδικευμένοι τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων με ποσοστό 37,1%

  • ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν

οι εργάτες / βοηθοί μαστόρων / καθαριστές-τριες με 17,9%.

  • Στην τρίτη θέση

με 13,2% βρίσκονται ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, όπως σερβιτόροι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες.

Πρόκειται άλλωστε για δύο κλάδους που ειδικά την τελευταία διετία και εν μέσω της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων αναδεικνύεται έντονα.

Δύσκολη εξίσωση για τις ελληνικές επιχειρήσεις η εύρεση εργαζομένων - Το  77% αναζητάει υπαλλήλους με κατάλληλες δεξιότητες - BEST TV Καλαμάτα

Το 11,1% των κενών θέσεων αφορά σε ειδικευμένους επιστήμονες ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, κενές θέσεις εμφανίζουν και οι ειδικότητες των πωλητών και ταμιών.

Οδηγοί – ντιλίβερι με ποσοστό 5,4% και υπάλληλοι γραφείου με 4,3%, ακολουθούν στη σχετική λίστα με τις ελλείψεις που καταγράφουν οι επιχειρήσεις.

Σε έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο, με το 50% που συμμετείχε να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προέκυψε ότι:

  • 63% των επιχειρήσεων αναζητούν στην παρούσα συγκυρία ανθρώπινο δυναμικό
  • 52,4% εξ αυτών, αναζητά προσωπικό λόγω ανάπτυξης (33% λόγω αύξησης πωλήσεων, 19,4% για λόγους ανάπτυξης / επέκτασης κατόπιν έγκρισης χρηματοδότησης)
  • Το 36,2% εξ όσων αναζητούν προσωπικό αφορά αναπλήρωση αποχωρήσεων, ενώ το 11,3% των επιχειρήσεων για κάλυψη προσωρινών / εποχικών αναγκών
  • Η συχνότερα αναζητούμενη κατηγορία προσωπικού με ποσοστό 43,4% είναι οι επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης (π.χ. επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγοι)
  • Ακολουθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες με ποσοστό 29,6%
  • 3 στις 4 επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες
  • Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με μικρή προϋπηρεσία (από 1 έως 5 έτη και μισθό έως 1.500€)
  • Οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με κάποια μορφή πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση)
  • Το 14,9% των επιχειρήσεων της έρευνας έχει προσλάβει κατά την τελευταία τριετία άτομο που επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που σήμερα αναζητούν εργασία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 23,6%
  • Το 76,7% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, εύρημα που δεν επηρεάζεται από το μέγεθος της επιχείρησης

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις